Pregled bibliografske jedinice broj: 803744
Uzgoj suptropskog povrća u Hrvatskoj
Uzgoj suptropskog povrća u Hrvatskoj, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803744 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj suptropskog povrća u Hrvatskoj
(Growing of subtropical vegetables in Croatia)
Autori
Jemić, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2014
Stranica
16
Mentor
Borošić, Josip
Ključne riječi
batat; kivano; meksički krastavac; grah metraš; pepino; peruanski mjehurac
(sweet potato; hornet cucumber; chayote; yard long bean; pepino; cape goosberry)
Sažetak
Povoljni agroekološki uvjeti u Hrvatskoj, osim u planinskim područjima s nadmorskom visinom iznad 1000 m, omogućavaju proizvodnju raznovrsnog kvalitetnog kontinentalnog i mediteranskog povrća. Promjenom klime, odnosno, nadolazećim globalnim zatopljenjem, uskoro će se povrćarske kulture moći uzgajati i na većim nadmorskim visinama što daje mogućnost proširivanja flore u Hrvatskoj. U ovom radu obrađeno je 6 biljnih vrsta povrća iz porodica: Convolvulaceae, Cucurbitaceae, Fabaceae i Solanaceae. To su: batat, kivano, meksički krastavac, grah metraš, pepino, peruanski mjehurac. Sve ove kulture imaju značajnu nutritivnu vrijednost. Osim batata, sve se navedene kulture uzgajaju zbog jestivih plodova: boba (pepino, peruanski mjehurac), peponij (kivano, meksički krastavac) i mahune (grah metraš). Spadaju u termofilne kulture.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)