Pregled bibliografske jedinice broj: 803657
Sastav masnih kiselina tradicionalnih hrvatskih i slovenskih suhomesnatih proizvoda
Sastav masnih kiselina tradicionalnih hrvatskih i slovenskih suhomesnatih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 18 (2016), 1; 44-52 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 803657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav masnih kiselina tradicionalnih hrvatskih i slovenskih suhomesnatih proizvoda
(Fatty acids composition of Croatian and Slovenian traditional dry-cured meat products)
Autori
Pleadin, Jelka ; Demšar, Lea ; Polak, Tomaž ; Vulić, Ana ; Lešić, Tina ; Kovačević, Dragan
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 18
(2016), 1;
44-52
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
sastav masnih kiselina ; tradicionalni suhomesnati proizvodi ; Hrvatska ; Slovenija ; SFA ; MUFA i PUFA
(fatty acid composition ; traditional dry-cured meat products ; Croatia ; Slovenia ; SFA ; MUFA and PUFA)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti sastav masnih kiselina tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske i Slovenije. Uz analize osnovnih kemijskih parametara šest vrsta tradicionalnih suhomesnatih proizvoda (tri iz Hrvatske i tri iz Slovenije), analiziran je i uspoređen sastav masnih kiselina s obzirom na skupine zasićenih (SFA), mononezasićenih (MUFA) i polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina, kao i omjeri n-6/n-3 te PUFA/SFA. Oleinska kiselina (C18:1n9c) se općenito pokazala kao najzastupljenija masna kiselina u rasponu od 36, 23±0, 19% u Kraškom zašinku do 47, 44±0, 36% u istarskoj kobasici i sličnoj vrijednosti od 47, 41±0, 24% u Zgornjesavinjskom želodecu. Palmitinska kiselina (C16:0) bila je najzastupljenija SFA određena u rasponu od 23, 68±0, 16% do 27, 50±0, 17%, a druga po zastupljenosti bila je stearinska (C18:0), u rasponu od 12, 21±0, 21% do 18, 61±0, 15%. Po skupinama, MUFA se pokazala kao glavni sastavni dio hrvatskih proizvoda istarske kobasice (50, 07%) i Dalmatinskog pršuta (49, 92%) te slovenskih proizvoda Zgornjesavinjskog želodeca (51, 97%) i Kraškog pršuta (48, 03%), dok su SFA bile najznačajnije u buđole (49, 40%) i Kraškog zašinka (45, 86%). Dobivene vrijednosti omjera n- 6/n-3 bile su u rasponu od 7, 52 do 25, 30 te za PUFA/SFA od 0, 19 do 0, 31, u skladu sa ranije objavljenim podacima za druge europske tradicionalne suhomesnate proizvode, za koje su također određene više vrijednosti omjera u odnosu na preporuke međunarodnih zdravstvenih organizacija. Uzimajući u obzir preporuke za spomenute nutritivne omjere, tradicionalni suhomesnati proizvodi iz Hrvatske i Slovenije ne bi se nalazili unutar poželjnih vrijednosti, no istodobno je važno imati na umu činjenicu da se ovi proizvodi proizvede i konzumiraju kao specijaliteti i samim time uobičajeno u umjerenim količinama.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Records, Global Health, Scopus, Ulrichsweb