Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 803649

PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA JOGURTA, KISELOG MLIJEKA, VRHNJA I KEFIRA


Volarić, Veronika
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA JOGURTA, KISELOG MLIJEKA, VRHNJA I KEFIRA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 803649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA JOGURTA, KISELOG MLIJEKA, VRHNJA I KEFIRA
(CHANGE OF CONCENTRATION OF AFLATOXIN M1 DURING PRODUCTION AND STORAGE OF YOGHURT, ACID MILK, CREAM AND KEFIR)

Autori
Volarić, Veronika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2015

Stranica
63

Mentor
Božanić, Rajka

Neposredni voditelj
Barukčić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
aflatoksin M1 ; fermentirani mliječni napici ; kontaminacija ; hladno skladištenje
(aflatoxin M1 ; fermented dairy products ; contamination ; cold storage)

Sažetak
Aflatoksini su izrazito toksične tvari koje proizvode plijesni Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. U mlijeku i mliječnim proizvodima mogu se pojaviti aflatoksini M1 koji se izlučuje u mlijeko preko mliječnih žlijezda goveda koja su konzumirala hranu kontaminiranu aflatoksinom B1. U ovom radu ispitivana je promjena koncentacije aflatoksina M1 pri tehnološkom procesu proizvodnje fermentiranih mliječnih napitaka i tijekom hladnog skladištenja. Aflatoksin M1 je relativno stabilan spoj na koji ne utječe postupak obiranja i pasterizacije. Koncentracija aflatoksina u fermentiranim mliječnim napitcima smanjila se je u odnosu na obrano mlijeko za trećinu zbog niže pH vrijednosti, formiranja organskih kiselina i prisutnosti bakterija mliječne kiseline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Volarić, Veronika
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA JOGURTA, KISELOG MLIJEKA, VRHNJA I KEFIRA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Volarić, V. (2015) 'PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA JOGURTA, KISELOG MLIJEKA, VRHNJA I KEFIRA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Volari\'{c}, Veronika}, year = {2015}, pages = {63}, keywords = {aflatoksin M1, fermentirani mlije\v{c}ni napici, kontaminacija, hladno skladi\v{s}tenje}, title = {PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLO\v{S}KOM PROCESU PROIZVODNJE I \v{C}UVANJA JOGURTA, KISELOG MLIJEKA, VRHNJA I KEFIRA}, keyword = {aflatoksin M1, fermentirani mlije\v{c}ni napici, kontaminacija, hladno skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Volari\'{c}, Veronika}, year = {2015}, pages = {63}, keywords = {aflatoxin M1, fermented dairy products, contamination, cold storage}, title = {CHANGE OF CONCENTRATION OF AFLATOXIN M1 DURING PRODUCTION AND STORAGE OF YOGHURT, ACID MILK, CREAM AND KEFIR}, keyword = {aflatoxin M1, fermented dairy products, contamination, cold storage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font