Pregled bibliografske jedinice broj: 803649
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA JOGURTA, KISELOG MLIJEKA, VRHNJA I KEFIRA
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA JOGURTA, KISELOG MLIJEKA, VRHNJA I KEFIRA, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROMJENA KONCENTRACIJE AFLATOKSINA M1 PRI TEHNOLOŠKOM PROCESU PROIZVODNJE I ČUVANJA JOGURTA, KISELOG MLIJEKA, VRHNJA I KEFIRA
(CHANGE OF CONCENTRATION OF AFLATOXIN M1 DURING PRODUCTION AND STORAGE OF YOGHURT, ACID MILK, CREAM AND KEFIR)
Autori
Volarić, Veronika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.07
Godina
2015
Stranica
63
Mentor
Božanić, Rajka
Neposredni voditelj
Barukčić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
aflatoksin M1 ; fermentirani mliječni napici ; kontaminacija ; hladno skladištenje
(aflatoxin M1 ; fermented dairy products ; contamination ; cold storage)
Sažetak
Aflatoksini su izrazito toksične tvari koje proizvode plijesni Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. U mlijeku i mliječnim proizvodima mogu se pojaviti aflatoksini M1 koji se izlučuje u mlijeko preko mliječnih žlijezda goveda koja su konzumirala hranu kontaminiranu aflatoksinom B1. U ovom radu ispitivana je promjena koncentacije aflatoksina M1 pri tehnološkom procesu proizvodnje fermentiranih mliječnih napitaka i tijekom hladnog skladištenja. Aflatoksin M1 je relativno stabilan spoj na koji ne utječe postupak obiranja i pasterizacije. Koncentracija aflatoksina u fermentiranim mliječnim napitcima smanjila se je u odnosu na obrano mlijeko za trećinu zbog niže pH vrijednosti, formiranja organskih kiselina i prisutnosti bakterija mliječne kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb