Pregled bibliografske jedinice broj: 803469
Utjecaj propolisa na sastav lipoproteina u Swiss albino miša
Utjecaj propolisa na sastav lipoproteina u Swiss albino miša, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803469 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj propolisa na sastav lipoproteina u Swiss albino miša
(Effect on propolis composition of lipoproteins in the Swiss albino mouse)
Autori
Slavica Jelčić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.11
Godina
2010
Stranica
62
Mentor
. Irena landeka Jurčević
Ključne riječi
propolis; lipoproteini; kolesterol; trigliceridi; HDL-kolesterol; LDL-kolesterol
(propolis; lipoproteins; cholesterol; triglycerides; HDL-cholesterol; LDL-cholesterol)
Sažetak
Lipoproteini su kompleksi lipida i jedne posebne grupe proteina, apoproteina. Lipoproteini su klasificirani na temelju dijametra, gustoće i odnosa lipida i apoproteina na: hilomikrone, lipoproteine vrlo male gustoće (VLDL), lipoproteine srednje gustoće (IDL), lipoproteine niske gustoće (LDL) i lipoproteine velike gustoće (HDL). HDL čestice sudjeluju u transportu kolesterola iz perifernih stanica do jetre i steroidnih organa, gdje se on dalje koristi za sintezu lipoproteina, žučnih kiselina, vitamina D i steroidnih hormona. Apoproteini se prvenstveno sintetiziraju u jetri i igraju vrlo važnu ulogu u metabolizmu lipoproteina. Oni sudjeluju u transportu hidrofobnih molekula lipida u plazmi, posreduju u vezivanju lipoproteina za receptore na površini staničnih membrana čime se osigurava ulaz lipoproteina u stanice ciljnih organa i tkiva organizma, također sudjeluju u aktivaciji ili inhibiciji enzima uključenih u metabolizam lipida. Propolis je tijekom stoljeća, a u posljednje vrijeme i u suvremenoj medicinskoj praksi ispitivan i korišten kao protuvirusno, protubakterijsko i protufungalno sredstvo. U našim ispitivanjima koristili smo nativni propolis u dozi od 50 mg kg-1, kojem smo istražili sastav, udio i vrstu flavonoida. Ispitan je i utjecaj propolisa na sastav lipoproteina kod Swiss albino miša koji su hranjeni sa visoko masnom dijetom uz dodatak propolisa. U usporedbi s miševima u kontrolnoj skupini ekstrakt propolisa pokazuje smanjenje sljedećih parametara kod grupe koja je hranjena visoko masnom dijetom: tjelesne težina, serumskih i jetrenih triglicerida, kolesterola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Landeka Jurčević
(mentor)