Pregled bibliografske jedinice broj: 803319
APSINT
APSINT, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 803319 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
APSINT
(ABSINTHE)
Autori
Belančić, Antonela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2015
Stranica
28
Mentor
Stanzer, Damir
Ključne riječi
apsint; pelin; tujon; destilacija
(absinthe; warmwood; thujone; distillation)
Sažetak
Apsint je jako alkoholno piće, koje se proizvodi od pelina, anisa, komorača i drugog ljekovitog bilja, koje mora zadovoljiti određene minimalne zahtjeve. Proizvod može biti od žuto-zelene boje do boje masline ili bezbojan. U kontaktu s vodom mora doći do karakterističnog zamućenja proizvoda odnosno do tzv. „louche-efekta“ te proizvod mora imati karakterističnu mirisnu aromu i gorak okus. Treba imati minimalno 45% alkohola te koncentracija tujona, glavnog sastojka eteričnog ulja biljke pelin, ne smije biti veća od 35 mg/l. Ne smiju se upotrebljavati umjetna bojila u proizvodnji, već se boja treba postići pomoću pelina i ostalog ljekovitog bilja. Apsint se može proizvoditi na dva načina: destilacijom ili hladnim miješanjem. Mnoge zemlje nemaju Pravilnik o njegovoj proizvodnji, a jedina zemlja koja ima Pravilnik je Švicarska koji kaže da je destilacija jedina dopuštena i pravilna metoda proizvodnje. Proizvodi lošije kvalitete najčešće se proizvode hladnim miješanjem gotovih ekstrakata i umjetnih bojila u etilnom alkoholu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Stanzer
(mentor)