Pregled bibliografske jedinice broj: 802234
Utjecaj kalcizacije na prinos šećerne repe
Utjecaj kalcizacije na prinos šećerne repe, 2007., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 802234 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kalcizacije na prinos šećerne repe
(The effect of liming on sugar beet yield and
qualitiy)
Autori
Antinac, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
26.02
Godina
2007
Stranica
23
Mentor
Antunović, Manda
Ključne riječi
šećerna repa ; prinos ; kvaliteta ; karbokalk ; kalcizacija ; pH
(sugar beet ; yield ; quality ; carbocalk ; limig ; pH)
Sažetak
Ovaj rad je imao cilj istraživanja utvrditi utjecaj kalcizacije karbokalkom na prinos i kvalitetu šećerne repe. Doze od 15 t / ha i 30t / ha karbokalka (proizvod tvornice šećera Osijek), bio je primijenjen na odabranoj parceli u jesen 1999. Karbokalk je sadržavao 48, 2% CaO. Pokusna parcela je odabrana na temelju analize tla, tj dva kisela tla su izabrana (pH u KCl 3, 8-tla A i pH u KCl 4, 2- tla b). Početkom travnja 2002. (tlo A) i 2004. (tlo B) je posijana dva hibrida šećerne repe u četiri ponavljanja. Osnovna parcela je iznosila 15 m2. Ovisno o dodanoj količini karbokalk je utjecao na promjenu pH vrijednosti: tlo A od 3, 8 do 5, 13 (15 t / ha), odnosno do 6, 70 pri 30 t / ha carbokalk i tla B- od 4, 21 do 5, 79 (15 t / ha), odnosno do 7.32 na 30 t / ha karbokalk. Dodavanje karbokalka je značajno utjecalo na prinos korijena šećerne repe i kvalitetu. U pravilu, najbolje rezultate (prirod korijena i šećera) bio je s 15T / ha karbokalka, a najmanji prinosi su utvrđeni na kontrolu (0t / ha). Na temelju istraživanja je preporučena kalcizacija kiselih tala karbokalkom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Manda Antunović
(mentor)