Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 802081

Hranjiva vrijednost i potrošačka prohvatljivost bračke skute


Rako, Ante; Kalit, Samir; Tudor Kalit, Milna
Hranjiva vrijednost i potrošačka prohvatljivost bračke skute // 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma : Zbornik radova = Proceedings / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 360-363 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 802081 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranjiva vrijednost i potrošačka prohvatljivost bračke skute
(Nutritive value and consumers' acceptance of brački albumin cheese)

Autori
Rako, Ante ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma : Zbornik radova = Proceedings / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 360-363

ISBN
978-953-7878-49-8

Skup
Hrvatski simpozij agronoma (51 ; 2016) ; Međunarodni simpozij agronoma (11 ; 2016)

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
skuta ; hranjiva vrijednost ; senzorska svojstva ; potrošačka prihvatljivost
(albumin cheese ; nutritive value ; sensory properties ; consumers’ acceptance)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi hranjivu vrijednost bračke skute te njenu prihvatljivost od strane potrošača izvan otoka Brača. Uzorci su prikupljani u kroz cijelu laktaciju ovaca na području Supetra i Pražnica u vremenskom razdoblju od početka veljače od sredine srpnja 2014 godine. Provedenim istraživanjem je utvrđeno da je 100 g bračke skute u prosjeku sadržavalo 38, 03 g suhe tvari, 24, 93 g mliječne masti, 9, 70 g proteina i 3, 70 g laktoze. Prosječna energetska vrijednost bračke skute iznosila je 1150, 00 kJ. Ukupna ocjena senzorskih svojstava bračke skute iznosila je 18, 25 - 19, 00 bodova što ukazuje na dobru prihvatljivost bračke skute od strane potrošača izvan otoka Brača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Napomena
Rad je dio znanstveno istraživačkog projekta "Tehnologija i kvaliteta bračke skute". Projekt je financiran od strane Splitsko dalmatinske županije, općina Nerežišća, Pučišća i Postira te udruge uzgajivača domaćih životinja "Vidova gora" iz Nerežišća.



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ante Rako (autor)

Avatar Url Samir Kalit (autor)

Avatar Url Milna Tudor Kalit (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rako, Ante; Kalit, Samir; Tudor Kalit, Milna
Hranjiva vrijednost i potrošačka prohvatljivost bračke skute // 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma : Zbornik radova = Proceedings / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 360-363 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Rako, A., Kalit, S. & Tudor Kalit, M. (2016) Hranjiva vrijednost i potrošačka prohvatljivost bračke skute. U: Pospišil, M. & Vnučec, I. (ur.)51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma : Zbornik radova = Proceedings.
@article{article, author = {Rako, Ante and Kalit, Samir and Tudor Kalit, Milna}, year = {2016}, pages = {360-363}, keywords = {skuta, hranjiva vrijednost, senzorska svojstva, potro\v{s}a\v{c}ka prihvatljivost}, isbn = {978-953-7878-49-8}, title = {Hranjiva vrijednost i potro\v{s}a\v{c}ka prohvatljivost bra\v{c}ke skute}, keyword = {skuta, hranjiva vrijednost, senzorska svojstva, potro\v{s}a\v{c}ka prihvatljivost}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Rako, Ante and Kalit, Samir and Tudor Kalit, Milna}, year = {2016}, pages = {360-363}, keywords = {albumin cheese, nutritive value, sensory properties, consumers’ acceptance}, isbn = {978-953-7878-49-8}, title = {Nutritive value and consumers' acceptance of bra\v{c}ki albumin cheese}, keyword = {albumin cheese, nutritive value, sensory properties, consumers’ acceptance}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font