Pregled bibliografske jedinice broj: 802013
Kvaliteta usoljene srdele iz domaće proizvodnje
Kvaliteta usoljene srdele iz domaće proizvodnje // Katalog 7. MEÐUNARODNOG SAJAMA INOVACIJA U POLJOPRIVREDI, PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI, 9. - 11. svibnja 2014. Sportska dvorana, Osnovne škole Biograd, Biograd na Moru / Vojislav Raušević (ur.).
Zagreb: Alfa, 2014. str. 104-104 (poster, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
CROSBI ID: 802013 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta usoljene srdele iz domaće proizvodnje
(The quality of salted sardine from domestic production)
Autori
Levak, Stefani ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Bažulić Štimac, Željka ; Cvrtila Fleck, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni
Izvornik
Katalog 7. MEÐUNARODNOG SAJAMA INOVACIJA U POLJOPRIVREDI, PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI, 9. - 11. svibnja 2014. Sportska dvorana, Osnovne škole Biograd, Biograd na Moru
/ Vojislav Raušević - Zagreb : Alfa, 2014, 104-104
Skup
7. MEÐUNARODNI SAJAM INOVACIJA U POLJOPRIVREDI, PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI
Mjesto i datum
Biograd na Moru, Hrvatska, 09.05.2014. - 11.05.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kvaliteta; slane srdele; domaća proizvodnja
(quality; salted sardines; domestic production)
Sažetak
Riba je iznimno važna u prehrani ljudi zahvaljujući svojim gastronomskim i nutritivnim vrijednostima. Tijekom povijesti razvijani su različiti načini konzerviranja ribe u svrhu očuvanja njene kvalitete. Jedna od najpoznatijih metoda konzerviranja ribe je soljenje. Cilj je ovoga rada bio opisati tehnologiju proizvodnje usoljenih srdela ulovljenih u slobodnom moru te utvrditi kemijski sastav i kakvoću usoljene srdele. Posoljena riba u pravilu sazrijeva na sobnoj temperaturi 3 - 4 mjeseca, ovisno o veličini i klimatskim prilikama, a barile treba držati na mjestu gdje ne dopiru sunčeve zrake. Riba posoljena u svibnju može se konzumirati u kolovozu, a zrela je za jelo kada se meso lako odvaja od središnje kosti i nije krvavo. Dobiveni rezultati ukazuju da je besprijekornost senzornih svojstava usoljene srdele ovisna o pravilnom postupanju s ribom nakon izlova te metodi obrade. Za dobivanje ovog autohtonog proizvoda, potrebno je koristiti kvalitetnu sirovinu (svježu ribu besprijekorne kakvoće), soliti je čistom solju pravilnim redoslijedom te skladištiti je u prikladnim uvjetima i redovito kontrolirati. Usoljena sitna plava riba tradicionalni je proizvod koji se može smatrati svojevrsnom varijantom „morskog pršuta“ koja je dio gastronomske ponude našeg podneblja.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Lidija Kozačinski
(autor)
Bela Njari
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Stefani Levak
(autor)
Željka Bažulić Štimac
(autor)