Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 802013

Kvaliteta usoljene srdele iz domaće proizvodnje


Levak, Stefani; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Bažulić Štimac, Željka; Cvrtila Fleck, Željka
Kvaliteta usoljene srdele iz domaće proizvodnje // Katalog 7. MEÐUNARODNOG SAJAMA INOVACIJA U POLJOPRIVREDI, PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI, 9. - 11. svibnja 2014. Sportska dvorana, Osnovne škole Biograd, Biograd na Moru / Vojislav Raušević (ur.).
Zagreb: Alfa, 2014. str. 104-104 (poster, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)


CROSBI ID: 802013 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta usoljene srdele iz domaće proizvodnje
(The quality of salted sardine from domestic production)

Autori
Levak, Stefani ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Bažulić Štimac, Željka ; Cvrtila Fleck, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni

Izvornik
Katalog 7. MEÐUNARODNOG SAJAMA INOVACIJA U POLJOPRIVREDI, PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI, 9. - 11. svibnja 2014. Sportska dvorana, Osnovne škole Biograd, Biograd na Moru / Vojislav Raušević - Zagreb : Alfa, 2014, 104-104

Skup
7. MEÐUNARODNI SAJAM INOVACIJA U POLJOPRIVREDI, PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI

Mjesto i datum
Biograd na Moru, Hrvatska, 09.05.2014. - 11.05.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
kvaliteta; slane srdele; domaća proizvodnja
(quality; salted sardines; domestic production)

Sažetak
Riba je iznimno važna u prehrani ljudi zahvaljujući svojim gastronomskim i nutritivnim vrijednostima. Tijekom povijesti razvijani su različiti načini konzerviranja ribe u svrhu očuvanja njene kvalitete. Jedna od najpoznatijih metoda konzerviranja ribe je soljenje. Cilj je ovoga rada bio opisati tehnologiju proizvodnje usoljenih srdela ulovljenih u slobodnom moru te utvrditi kemijski sastav i kakvoću usoljene srdele. Posoljena riba u pravilu sazrijeva na sobnoj temperaturi 3 - 4 mjeseca, ovisno o veličini i klimatskim prilikama, a barile treba držati na mjestu gdje ne dopiru sunčeve zrake. Riba posoljena u svibnju može se konzumirati u kolovozu, a zrela je za jelo kada se meso lako odvaja od središnje kosti i nije krvavo. Dobiveni rezultati ukazuju da je besprijekornost senzornih svojstava usoljene srdele ovisna o pravilnom postupanju s ribom nakon izlova te metodi obrade. Za dobivanje ovog autohtonog proizvoda, potrebno je koristiti kvalitetnu sirovinu (svježu ribu besprijekorne kakvoće), soliti je čistom solju pravilnim redoslijedom te skladištiti je u prikladnim uvjetima i redovito kontrolirati. Usoljena sitna plava riba tradicionalni je proizvod koji se može smatrati svojevrsnom varijantom „morskog pršuta“ koja je dio gastronomske ponude našeg podneblja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Levak, Stefani; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Bažulić Štimac, Željka; Cvrtila Fleck, Željka
Kvaliteta usoljene srdele iz domaće proizvodnje // Katalog 7. MEÐUNARODNOG SAJAMA INOVACIJA U POLJOPRIVREDI, PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI, 9. - 11. svibnja 2014. Sportska dvorana, Osnovne škole Biograd, Biograd na Moru / Vojislav Raušević (ur.).
Zagreb: Alfa, 2014. str. 104-104 (poster, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
Levak, S., Kozačinski, L., Njari, B., Bažulić Štimac, Ž. & Cvrtila Fleck, Ž. (2014) Kvaliteta usoljene srdele iz domaće proizvodnje. U: Vojislav Raušević (ur.)Katalog 7. MEÐUNARODNOG SAJAMA INOVACIJA U POLJOPRIVREDI, PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI I POLJOPRIVREDNOJ MEHANIZACIJI, 9. - 11. svibnja 2014. Sportska dvorana, Osnovne škole Biograd, Biograd na Moru.
@article{article, author = {Levak, Stefani and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Ba\v{z}uli\'{c} \v{S}timac, \v{Z}eljka and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka}, year = {2014}, pages = {104-104}, keywords = {kvaliteta, slane srdele, doma\'{c}a proizvodnja}, title = {Kvaliteta usoljene srdele iz doma\'{c}e proizvodnje}, keyword = {kvaliteta, slane srdele, doma\'{c}a proizvodnja}, publisher = {Alfa}, publisherplace = {Biograd na Moru, Hrvatska} }
@article{article, author = {Levak, Stefani and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Ba\v{z}uli\'{c} \v{S}timac, \v{Z}eljka and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka}, year = {2014}, pages = {104-104}, keywords = {quality, salted sardines, domestic production}, title = {The quality of salted sardine from domestic production}, keyword = {quality, salted sardines, domestic production}, publisher = {Alfa}, publisherplace = {Biograd na Moru, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font