Pregled bibliografske jedinice broj: 801963
Učinak genotipa, okoline, razine dušika i njihovih interakcija na agronomska svojstva i svojstva kvalitete ozime pšenice
Učinak genotipa, okoline, razine dušika i njihovih interakcija na agronomska svojstva i svojstva kvalitete ozime pšenice // Zbornik sažetaka / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 77-78 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 801963 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak genotipa, okoline, razine dušika i njihovih interakcija na agronomska svojstva i svojstva kvalitete ozime pšenice
(Effect of genotyp, environment, nitrogen and their interaction on agronomic and quality traits of winter wheat)
Autori
Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Lovrić, Ana ; Šarčević, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 77-78
ISBN
978-953-7878-52-8
Skup
51.hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ozima pšenica ; dušik ; prinos ; kvaliteta ; reologija
(winter wheat ; nitrogen ; yield ; quality ; rheology)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi učinak genotipa (G), okoline (E), razine dušika (N) i njihovih interakcija na agronomska svojstva i svojstva kvalitete ozime pšenice. Provedeno je trogodišnje ispitivanje sa 19 genotipova ozime pšenice (Triticum aestivum L.) širokog raspona prinosa i kvalitete zrna, posijanih u osam okolina uz dvije primjenjene razine dušika: 80 kgN/ha i 180 kgN/ha. Analiza varijance provedena je kombinirano kroz gnojidbe i okoline. Za sva agronomska svojstva, izvori varijabilnosti G, E i N (osim N za masu 1000 zrna), bili su značajni. Signifikantnost interakcija GxE, GxN, NxE i GxNxE, a time i razina njihovog učinka na ekspresiju nekog svojstva, varirala je od svojstva do svojstva. Za prinos zrna, udio okoline u ukupnoj sumi kvadrata bio je za 3.5 puta veći od udjela genotipa (43.6% vs. 12.3%) i tri puta veći u odnosu na interakciju GxE. Kod svih indirektnih pokazatelja kvalitete, udio genotipa u ukupnoj sumi kvadrata bio je veći od udjela okoline i kretao se u rasponu od 25.2% (sadržaj proteina) do 67.8% (gluten indeks), osim za padajući broj na koji je najveći utjecaj imala okolina (37.7%). Kod svih farinografskih svojstva (osim za grupu kvalitete i razvoj tijesta), kao i za sva ekstenzografska svojstva, udio genotipa u ukupnoj sumi kvadrata bio je veći od udjela okoline, dušika i interakcije GxE. Rezultati provedenog istraživanja omogućuju nam bolji uvid u stabilnost agronomskih svojstava i pokazatelja kvalitete ozime pšenice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
106-1780691-2155 - Oplemenjivanje pšenice na rodnost, kvalitetu i otpornost na fuzarioze klasa (Vragolović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Lovrić
(autor)
Miroslav Bukan
(autor)
Ivica Ikić
(autor)
Marko Maričević
(autor)
Katarina Jukić
(autor)
Hrvoje Šarčević
(autor)