Pregled bibliografske jedinice broj: 801908
Isparljivi sastojci mesa janjadi iz različitih zemljopisnih područja
Isparljivi sastojci mesa janjadi iz različitih zemljopisnih područja // Zbornik sažetaka, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 162-163 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 801908 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Isparljivi sastojci mesa janjadi iz različitih zemljopisnih područja
(Meat volatiles of lambs reared at different geographical areas)
Autori
Krvavica, Marina ; Vnučec, Ivan ; Rogošić, Jozo ; Jug, Tjaša, Đugum, Jelena ; Radovčić Marušić, Nives
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma
/ Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 162-163
ISBN
978-953-7878-52-8
Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
izvorne pasmine; ovce; profil arome; isparljivi spojevi; terpeni
(indigenous breeds; sheep; aromatic profile; meat volatiles; terpenes)
Sažetak
Isparljivi sastojci janjećeg mesa iz različitih zemljopisnih područja korišteni su u ovom istraživanju kao eventualni biomarkeri, odnosno poveznica između janjetine i florističkog pokrova određenog uzgojnog područja. U tu svrhu izvršene su analize isparljivih spojeva pečene janjetine porijeklom iz pet različitih područja (dalmatinsko zaleđe, otok Pag, Lika, otok Cres i Kupreško polje u BiH) na GC-MS (SPME metoda). Sva je janjad bila porijeklom od izvornih pasmina ovaca (dalmatinske pramenke, paške ovce, creske ovce, ličke pramenke i kupreške pramenke) iz prethodno navedenih uzgojnih područja. Analizom je utvrđeno 121 različitih isparljivih sastojaka u svih pet vrsta janjetine, od čega 88 u dalmatinske janjetine (DL), 52 u paške janjetina (PL), 70 u ličke janjetine (LL), 76 u creske janjetine (CL) i 66 u kupreške janjetine (KL). Najzastupljenija skupina isparljivih sastojaka bili su aldehidi (oko 50% ukupne površine vršnih područja, ovisno o vrsti janjetine), alkoholi (od 20 do 30% za sve skupine, osim KL koja je sadržavala u prosjeku 7, 7%) i ketoni (oko 10% za sve skupine, osim CL koja je sadržavala u prosjeku 5, 84%). Rezultati ovog istraživanja su uglavnom u skladu s relevantnim referencama u kojima se 2, 3-oktanedion, 3-metilindol (skatol), terpeni kao i dugolančani alkani i C- 7 aldehidi navode kao pouzdani markeri pašnjačkog uzgoja ovaca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Akademija dramske umjetnosti, Zagreb