Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 801908

Isparljivi sastojci mesa janjadi iz različitih zemljopisnih područja


Krvavica, Marina; Vnučec, Ivan; Rogošić, Jozo; Jug, Tjaša, Đugum, Jelena; Radovčić Marušić, Nives
Isparljivi sastojci mesa janjadi iz različitih zemljopisnih područja // Zbornik sažetaka, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 162-163 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 801908 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Isparljivi sastojci mesa janjadi iz različitih zemljopisnih područja
(Meat volatiles of lambs reared at different geographical areas)

Autori
Krvavica, Marina ; Vnučec, Ivan ; Rogošić, Jozo ; Jug, Tjaša, Đugum, Jelena ; Radovčić Marušić, Nives

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 162-163

ISBN
978-953-7878-52-8

Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
izvorne pasmine; ovce; profil arome; isparljivi spojevi; terpeni
(indigenous breeds; sheep; aromatic profile; meat volatiles; terpenes)

Sažetak
Isparljivi sastojci janjećeg mesa iz različitih zemljopisnih područja korišteni su u ovom istraživanju kao eventualni biomarkeri, odnosno poveznica između janjetine i florističkog pokrova određenog uzgojnog područja. U tu svrhu izvršene su analize isparljivih spojeva pečene janjetine porijeklom iz pet različitih područja (dalmatinsko zaleđe, otok Pag, Lika, otok Cres i Kupreško polje u BiH) na GC-MS (SPME metoda). Sva je janjad bila porijeklom od izvornih pasmina ovaca (dalmatinske pramenke, paške ovce, creske ovce, ličke pramenke i kupreške pramenke) iz prethodno navedenih uzgojnih područja. Analizom je utvrđeno 121 različitih isparljivih sastojaka u svih pet vrsta janjetine, od čega 88 u dalmatinske janjetine (DL), 52 u paške janjetina (PL), 70 u ličke janjetine (LL), 76 u creske janjetine (CL) i 66 u kupreške janjetine (KL). Najzastupljenija skupina isparljivih sastojaka bili su aldehidi (oko 50% ukupne površine vršnih područja, ovisno o vrsti janjetine), alkoholi (od 20 do 30% za sve skupine, osim KL koja je sadržavala u prosjeku 7, 7%) i ketoni (oko 10% za sve skupine, osim CL koja je sadržavala u prosjeku 5, 84%). Rezultati ovog istraživanja su uglavnom u skladu s relevantnim referencama u kojima se 2, 3-oktanedion, 3-metilindol (skatol), terpeni kao i dugolančani alkani i C- 7 aldehidi navode kao pouzdani markeri pašnjačkog uzgoja ovaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Akademija dramske umjetnosti, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Vnučec (autor)

Avatar Url Marina Krvavica (autor)

Avatar Url Jozo Rogošić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada sa.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Krvavica, Marina; Vnučec, Ivan; Rogošić, Jozo; Jug, Tjaša, Đugum, Jelena; Radovčić Marušić, Nives
Isparljivi sastojci mesa janjadi iz različitih zemljopisnih područja // Zbornik sažetaka, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 162-163 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Krvavica, M., Vnučec, I., Rogošić, J., Jug, Tjaša, Đugum, Jelena & Radovčić Marušić, N. (2016) Isparljivi sastojci mesa janjadi iz različitih zemljopisnih područja. U: Pospišil, M. & Vnučec, I. (ur.)Zbornik sažetaka, 51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Krvavica, Marina and Vnu\v{c}ec, Ivan and Rogo\v{s}i\'{c}, Jozo and Radov\v{c}i\'{c} Maru\v{s}i\'{c}, Nives}, year = {2016}, pages = {162-163}, keywords = {izvorne pasmine, ovce, profil arome, isparljivi spojevi, terpeni}, isbn = {978-953-7878-52-8}, title = {Isparljivi sastojci mesa janjadi iz razli\v{c}itih zemljopisnih podru\v{c}ja}, keyword = {izvorne pasmine, ovce, profil arome, isparljivi spojevi, terpeni}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Krvavica, Marina and Vnu\v{c}ec, Ivan and Rogo\v{s}i\'{c}, Jozo and Radov\v{c}i\'{c} Maru\v{s}i\'{c}, Nives}, year = {2016}, pages = {162-163}, keywords = {indigenous breeds, sheep, aromatic profile, meat volatiles, terpenes}, isbn = {978-953-7878-52-8}, title = {Meat volatiles of lambs reared at different geographical areas}, keyword = {indigenous breeds, sheep, aromatic profile, meat volatiles, terpenes}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font