Pregled bibliografske jedinice broj: 801900
Uporaba komercijalnih sokovnika u pripremi svježih sokova
Uporaba komercijalnih sokovnika u pripremi svježih sokova // Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 455-459 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 801900 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uporaba komercijalnih sokovnika u pripremi svježih sokova
(The use of commercial juicers in preparation of fresh juices)
Autori
Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan ; Dunđer, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 455-459
ISBN
978-953-7878-50-4
Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mrkva; jabuka 'Idared'; naranča; krastavac; svježi sok; kemijski sastav; nutritivna i biološka svojstva
(carrot; apple 'Idared'; orange; cucumber; fresh juice; chemical composition; nutritional and biological characteristics)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi nutritivna i biološka svojstva selektiranih vrsta voća i povrća u svježem stanju i soka proizvedenog na centrifugalnom sokovniku od istih. Temeljem dobivenih rezultata utvrđeno je postoje li razlike u kemijskom sastavu obzirom na način prerade sirovine u sok. Sok je pripremljen od jabuke, naranče, mrkve i krastavca. Analizirana je suha tvar, ukupna kiselost, pH, topljiva suha tvar, sadržaj C vitamina, β karotena, ukupnih klorofila, ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida i antioksidacijska aktivnost u svježoj sirovini, kao i u soku proizvedenom od istih. Temeljem rezultata može se zaključiti kako prerada sirovina na centrifugalnom sokovniku nije negativno utjecala na nutritivnu i biološku vrijednost pripremljenog soka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sandra Voća
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)