Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 801900

Uporaba komercijalnih sokovnika u pripremi svježih sokova


Dobričević, Nadica; Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana; Galić, Ante; Pliestić, Stjepan; Dunđer, Tea
Uporaba komercijalnih sokovnika u pripremi svježih sokova // Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 455-459 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 801900 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uporaba komercijalnih sokovnika u pripremi svježih sokova
(The use of commercial juicers in preparation of fresh juices)

Autori
Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan ; Dunđer, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 455-459

ISBN
978-953-7878-50-4

Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
mrkva; jabuka 'Idared'; naranča; krastavac; svježi sok; kemijski sastav; nutritivna i biološka svojstva
(carrot; apple 'Idared'; orange; cucumber; fresh juice; chemical composition; nutritional and biological characteristics)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi nutritivna i biološka svojstva selektiranih vrsta voća i povrća u svježem stanju i soka proizvedenog na centrifugalnom sokovniku od istih. Temeljem dobivenih rezultata utvrđeno je postoje li razlike u kemijskom sastavu obzirom na način prerade sirovine u sok. Sok je pripremljen od jabuke, naranče, mrkve i krastavca. Analizirana je suha tvar, ukupna kiselost, pH, topljiva suha tvar, sadržaj C vitamina, β karotena, ukupnih klorofila, ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida i antioksidacijska aktivnost u svježoj sirovini, kao i u soku proizvedenom od istih. Temeljem rezultata može se zaključiti kako prerada sirovina na centrifugalnom sokovniku nije negativno utjecala na nutritivnu i biološku vrijednost pripremljenog soka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Dobričević, Nadica; Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana; Galić, Ante; Pliestić, Stjepan; Dunđer, Tea
Uporaba komercijalnih sokovnika u pripremi svježih sokova // Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 455-459 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Dobričević, N., Voća, S., Šic Žlabur, J., Galić, A., Pliestić, S. & Dunđer, T. (2016) Uporaba komercijalnih sokovnika u pripremi svježih sokova. U: Pospišil, M. & Vnučec, I. (ur.)Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Gali\'{c}, Ante and Pliesti\'{c}, Stjepan and Dun\djer, Tea}, year = {2016}, pages = {455-459}, keywords = {mrkva, jabuka 'Idared', naran\v{c}a, krastavac, svje\v{z}i sok, kemijski sastav, nutritivna i biolo\v{s}ka svojstva}, isbn = {978-953-7878-50-4}, title = {Uporaba komercijalnih sokovnika u pripremi svje\v{z}ih sokova}, keyword = {mrkva, jabuka 'Idared', naran\v{c}a, krastavac, svje\v{z}i sok, kemijski sastav, nutritivna i biolo\v{s}ka svojstva}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Gali\'{c}, Ante and Pliesti\'{c}, Stjepan and Dun\djer, Tea}, year = {2016}, pages = {455-459}, keywords = {carrot, apple 'Idared', orange, cucumber, fresh juice, chemical composition, nutritional and biological characteristics}, isbn = {978-953-7878-50-4}, title = {The use of commercial juicers in preparation of fresh juices}, keyword = {carrot, apple 'Idared', orange, cucumber, fresh juice, chemical composition, nutritional and biological characteristics}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font