Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 801895

Utjecaj temperature zraka tijekom konvekcijskog sušenja na kemijski sastav dehidriranog voća i povrća


Galić, Ante; Pliestić, Stjepan; Dobričević, Nadica; Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana; Maletić, Iva
Utjecaj temperature zraka tijekom konvekcijskog sušenja na kemijski sastav dehidriranog voća i povrća // Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 465-469 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 801895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature zraka tijekom konvekcijskog sušenja na kemijski sastav dehidriranog voća i povrća
(The influence of air temperature during convective drying on the chemical composition of dried fruits and vegetables)

Autori
Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Maletić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 465-469

ISBN
978-953-7878-50-4

Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kemijski sastav; konvekcijsko sušenje; mrkva; celer; jabuke
(chemical composition; convection drying; carrots; celery; apples)

Sažetak
Analiziran je udio vitamina C, fenolnih spojeva i antioksidativne aktivnosti mrkve, celera i plodova jabuka sorti Granny Smith, Zlatni Delišes i Idared u suhim i svježim uzorcima s ciljem analize utjecaja procesa sušenja na koncentraciju istih. Plodovi namijenjeni za sušenje očišćeni su i rezani na ploške debljine 4 mm. Udio suhe tvari u svježim materijala kretao se od 11.67 % kod Zlatnog Delišesa, od 14.02 i 15.21 % kod Idareda i Granny Smitha, 10.42 % kod mrkve i 9.08 % kod celera. Sušenje je provedeno u konvekcijskom laboratorijskom sušioniku RETSCH TG 1, u tankom nepokretnom sloju, uz temperaturu zraka od 30 °C, 45 °C do 60 °C do konstantne mase. Brzina zraka za sušenje iznosila je 0.8–1.85 m/s, a vrijeme sušenja trajalo je od 3.5 h kod celera sušenog na 60 °C do 8 h kod odabranih sorti jabuka sušenih na 60 °C. Porast temperature radnog medija (zraka) iako značajno skraćuje vrijeme sušenja, također je utjecao na kemijski sastav uzrokovavši značajno smanjenje količine vitamina C, fenolnih spojeva i antioksidativne aktivnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Galić, Ante; Pliestić, Stjepan; Dobričević, Nadica; Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana; Maletić, Iva
Utjecaj temperature zraka tijekom konvekcijskog sušenja na kemijski sastav dehidriranog voća i povrća // Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 465-469 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Galić, A., Pliestić, S., Dobričević, N., Voća, S., Šic Žlabur, J. & Maletić, I. (2016) Utjecaj temperature zraka tijekom konvekcijskog sušenja na kemijski sastav dehidriranog voća i povrća. U: Pospišil, M. & Vnučec, I. (ur.)Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Gali\'{c}, Ante and Pliesti\'{c}, Stjepan and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Maleti\'{c}, Iva}, year = {2016}, pages = {465-469}, keywords = {kemijski sastav, konvekcijsko su\v{s}enje, mrkva, celer, jabuke}, isbn = {978-953-7878-50-4}, title = {Utjecaj temperature zraka tijekom konvekcijskog su\v{s}enja na kemijski sastav dehidriranog vo\'{c}a i povr\'{c}a}, keyword = {kemijski sastav, konvekcijsko su\v{s}enje, mrkva, celer, jabuke}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gali\'{c}, Ante and Pliesti\'{c}, Stjepan and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Maleti\'{c}, Iva}, year = {2016}, pages = {465-469}, keywords = {chemical composition, convection drying, carrots, celery, apples}, isbn = {978-953-7878-50-4}, title = {The influence of air temperature during convective drying on the chemical composition of dried fruits and vegetables}, keyword = {chemical composition, convection drying, carrots, celery, apples}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font