Pregled bibliografske jedinice broj: 801895
Utjecaj temperature zraka tijekom konvekcijskog sušenja na kemijski sastav dehidriranog voća i povrća
Utjecaj temperature zraka tijekom konvekcijskog sušenja na kemijski sastav dehidriranog voća i povrća // Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 465-469 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 801895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature zraka tijekom konvekcijskog sušenja na kemijski sastav dehidriranog voća i povrća
(The influence of air temperature during convective drying on the chemical composition of dried fruits and vegetables)
Autori
Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Maletić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 465-469
ISBN
978-953-7878-50-4
Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kemijski sastav; konvekcijsko sušenje; mrkva; celer; jabuke
(chemical composition; convection drying; carrots; celery; apples)
Sažetak
Analiziran je udio vitamina C, fenolnih spojeva i antioksidativne aktivnosti mrkve, celera i plodova jabuka sorti Granny Smith, Zlatni Delišes i Idared u suhim i svježim uzorcima s ciljem analize utjecaja procesa sušenja na koncentraciju istih. Plodovi namijenjeni za sušenje očišćeni su i rezani na ploške debljine 4 mm. Udio suhe tvari u svježim materijala kretao se od 11.67 % kod Zlatnog Delišesa, od 14.02 i 15.21 % kod Idareda i Granny Smitha, 10.42 % kod mrkve i 9.08 % kod celera. Sušenje je provedeno u konvekcijskom laboratorijskom sušioniku RETSCH TG 1, u tankom nepokretnom sloju, uz temperaturu zraka od 30 °C, 45 °C do 60 °C do konstantne mase. Brzina zraka za sušenje iznosila je 0.8–1.85 m/s, a vrijeme sušenja trajalo je od 3.5 h kod celera sušenog na 60 °C do 8 h kod odabranih sorti jabuka sušenih na 60 °C. Porast temperature radnog medija (zraka) iako značajno skraćuje vrijeme sušenja, također je utjecao na kemijski sastav uzrokovavši značajno smanjenje količine vitamina C, fenolnih spojeva i antioksidativne aktivnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Stjepan Pliestić
(autor)
Ante Galić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)