Pregled bibliografske jedinice broj: 801494
Utjecaj transmembranskog tlaka na kakvoću vode obrađene nanofiltracijom
Utjecaj transmembranskog tlaka na kakvoću vode obrađene nanofiltracijom, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 801494 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj transmembranskog tlaka na kakvoću vode
obrađene nanofiltracijom
(Effect of transmembrane pressure on Water Quality
during nanofiltration)
Autori
Rukavina, Matej
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
18.02
Godina
2016
Stranica
50
Mentor
Habuda-Stanić, Mirna
Neposredni voditelj
Nujić, Marija
Ključne riječi
membranski procesi ; nanofiltracija ; obrada vode za piće
(membrane processes ; nanofiltration ; drinking water treatment)
Sažetak
Tlačni membranski procesi, prije svega nanofiltracija i reverzna osmoza, svrstavaju se u najmodernije tehnologije obrade vode, ponajviše zbog visoke separacijske učinkovitosti i ekološke prihvatljivosti. Riječ je o ionskim/molekulskim separacijama koje pripadaju tercijarnim postupcima obrade voda. Time membranske tehnologije postaju sve konkurentnije pri izboru optimalnih tehnologija pročišćavanja voda. U ovom raduOvim radom praćena je kakvoća vode obrađene nanofiltracijom u ovisnosti o transmembranskom tlaku. Učinkovitost obrade praćena je određivanjem vrijednosti parametara pokazatelja kakvoće vode za ljudsku potrošnjupiće prije i nakon obrade. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da porastom primijenjenog transmembranskog tlaka membrana slabije zadržava pojedine filtrirane komponentetvari. Unatoč smanjenju faktora separacije porastom transmembranskog tlaka nanofiltracija je vrlo učinkovita metoda obrade vode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek