Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 801416

Kemijski sastav destilata dobivenih od vina s manom


POSAVEC, Barbara; ŠKVORC, Melanija; MIHALJEVIĆ ŽULJ, Marin; TUPAJIĆ, Pavica
Kemijski sastav destilata dobivenih od vina s manom // 51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture
Opatija, Hrvatska, 2016. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 801416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav destilata dobivenih od vina s manom
(Chemical composition of distillates get from deffect wines)

Autori
POSAVEC, Barbara ; ŠKVORC, Melanija ; MIHALJEVIĆ ŽULJ, Marin ; TUPAJIĆ, Pavica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
destilacija; vinski destilat; oksidacija vina; acetaldehid
(distillation; wine distillate; wine oxidation; acetaldehyde)

Sažetak
Cilj rada bio je istražiti kemijski sastav destilata dobivenih od vina s manom. Istraživanje je provedeno na vinskim destilatima dobivenim destilacijom suhog bijelog vina sorte Chardonnay kod kojeg je utvrđena mana oksidacije u mirisu. Destilacija vina provedena je pomoću jednostavnog destilacijskog uređaja (alambic), a istraživan je učinak dvostruke destilacije i količine odvojenog prvog toka na kemijski sastav dobivenih destilata. Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti da oksidirano vino kao i od njega dobiveni destilati u ovom pokusu prema nekim parametrima kemijskog sastava odstupaju od vrijednosti koje se zahtijevaju u proizvodnji visokokvalitetnih vinskih destilata. Visoka koncentracija acetaldehida u dobivenim vinskim destilatima ukazuje da primijenjeni postupci destilacije nisu dali očekivane efekte pa se stoga ne mogu preporučiti za destilaciju oksidiranih vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

POSAVEC, Barbara; ŠKVORC, Melanija; MIHALJEVIĆ ŽULJ, Marin; TUPAJIĆ, Pavica
Kemijski sastav destilata dobivenih od vina s manom // 51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture
Opatija, Hrvatska, 2016. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
POSAVEC, B., ŠKVORC, M., MIHALJEVIĆ ŽULJ, M. & TUPAJIĆ, P. (2016) Kemijski sastav destilata dobivenih od vina s manom. U: 51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {POSAVEC, Barbara and \v{S}KVORC, Melanija and MIHALJEVI\'{C} \v{Z}ULJ, Marin and TUPAJI\'{C}, Pavica}, year = {2016}, keywords = {destilacija, vinski destilat, oksidacija vina, acetaldehid}, title = {Kemijski sastav destilata dobivenih od vina s manom}, keyword = {destilacija, vinski destilat, oksidacija vina, acetaldehid}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {POSAVEC, Barbara and \v{S}KVORC, Melanija and MIHALJEVI\'{C} \v{Z}ULJ, Marin and TUPAJI\'{C}, Pavica}, year = {2016}, keywords = {distillation, wine distillate, wine oxidation, acetaldehyde}, title = {Chemical composition of distillates get from deffect wines}, keyword = {distillation, wine distillate, wine oxidation, acetaldehyde}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font