Pregled bibliografske jedinice broj: 801416
Kemijski sastav destilata dobivenih od vina s manom
Kemijski sastav destilata dobivenih od vina s manom // 51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture
Opatija, Hrvatska, 2016. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 801416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav destilata dobivenih od vina s manom
(Chemical composition of distillates get from deffect wines)
Autori
POSAVEC, Barbara ; ŠKVORC, Melanija ; MIHALJEVIĆ ŽULJ, Marin ; TUPAJIĆ, Pavica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
destilacija; vinski destilat; oksidacija vina; acetaldehid
(distillation; wine distillate; wine oxidation; acetaldehyde)
Sažetak
Cilj rada bio je istražiti kemijski sastav destilata dobivenih od vina s manom. Istraživanje je provedeno na vinskim destilatima dobivenim destilacijom suhog bijelog vina sorte Chardonnay kod kojeg je utvrđena mana oksidacije u mirisu. Destilacija vina provedena je pomoću jednostavnog destilacijskog uređaja (alambic), a istraživan je učinak dvostruke destilacije i količine odvojenog prvog toka na kemijski sastav dobivenih destilata. Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti da oksidirano vino kao i od njega dobiveni destilati u ovom pokusu prema nekim parametrima kemijskog sastava odstupaju od vrijednosti koje se zahtijevaju u proizvodnji visokokvalitetnih vinskih destilata. Visoka koncentracija acetaldehida u dobivenim vinskim destilatima ukazuje da primijenjeni postupci destilacije nisu dali očekivane efekte pa se stoga ne mogu preporučiti za destilaciju oksidiranih vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb