Pregled bibliografske jedinice broj: 801313
Utjecaj načina razmnožavanja i gnojidbe na kemijski sastav i prinos koprive
Utjecaj načina razmnožavanja i gnojidbe na kemijski sastav i prinos koprive // Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 192-196 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 801313 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina razmnožavanja i gnojidbe na kemijski sastav i prinos koprive
(Influence of propagation method and fertilization on chemical composition and yield of stinging nettle)
Autori
Radman, Sanja ; Žutić, Ivanka ; Fabek, Sanja ; Toth, Nina ; Benko, Božidar ; Čoga, Lepomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 51. hrvatskog i 11. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 192-196
ISBN
978-953-7878-50-4
Skup
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozija agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2016. - 18.02.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kultivirana kopriva; presadnice; izravna sjetva; suha tvar; željezo
(cultivated nettle; seedlings; direct sowing; dry matter; iron)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj načina razmnožavanja (presadnice i izravna sjetva) te gnojidbe dušikom (0, 100 i 200 kg N/ha) na prinos svježe herbe te količinu suhe tvari i željeza u kultiviranoj koprivi. Ustanovljeno je da najveća količina dušika (200 kg N/ha) rezultira najvećim prinosom, dok se količine suhe tvari i željeza smanjuju s povećanjem gnojidbe. Pri uzgoju izravnom sjetvom zabilježeno je slabije nicanje te rjeđi sklop biljaka, manji broj košnji te niži prinos. Rezultati istraživanja ukazuju na nužan kompromis između prinosa i kvalitete herbe, stoga se koprivu preporučuje uzgajati iz presadnica uz gnojidbu sa 100 kg N/ha.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Benko
(autor)
Sanja Radman
(autor)
Ivanka Žutić
(autor)
Sanja Fabek Uher
(autor)
Nina Toth
(autor)
Lepomir Čoga
(autor)