Pregled bibliografske jedinice broj: 801267
Utvrđivanje optimalnih uvjeta gustoće, prehrane i temperature za rast juvenilnih riječnih rakova
Utvrđivanje optimalnih uvjeta gustoće, prehrane i temperature za rast juvenilnih riječnih rakova, 2014., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 801267 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utvrđivanje optimalnih uvjeta gustoće, prehrane i temperature za rast juvenilnih riječnih rakova
(IDENTIFICATION OF OPTIMAL CONDITIONS FOR JUVENILE NOBLE CRAYFISH GROWTH)
Autori
Basta, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2014
Stranica
49
Mentor
Maguire, Ivana
Neposredni voditelj
Lucić, Andreja
Ključne riječi
porodica Astacidae; Astacus astacus; prirast mase; prirast dužine; indeksi kondicije; hepatosomatski indeks; mišićni indeks
(Astacidae; Astacus astacus; juvenile crayfish growth; condition indices; hepatosomatic indices; muscle indeces)
Sažetak
Akvakultura predstavlja biomanipulaciju životnog ciklusa uzgajanih organizama i uvjeta okoliša. Ona uključuje kontrolu reprodukcije i rasta, te eliminaciju uzroka prirodnog mortaliteta. U ovom istraživanju manipuliralo se temperaturom, gustoćom juvenilnih jedinki i vrstom hrane kako bi se utvrdilo koji su temperaturni i prehrambeni uvjeti te gustoća jedinki najpovoljniji za rast juvenilnih rakova vrste Astacus astacus. U razdoblju od pet mjeseci prikupljani su podaci o masi, dužini i spolu jedinki te temperaturi vode. Uz to su utvrđeni fiziološki parametri uvjetovani zadanim tretmanima, a u tu svrhu su primijenjeni hepatosomatski i mišićni indeksi kondicije. Utvrđeno je da je najveći prirast u ukupnoj dužini i masi tijela postignut u tretmanu: plastenik, hrana životinjskog podrijetla, 25 jedinki / 0, 6 m2 te je utvrđena statistički značajna pozitivna korelacija između ukupnog prirasta u dužini tijela i temperature vode. Ustanovljene su statistički značajne razlike među tretmanima u kondicijskim indeksima, a pokazalo se da su za energetski status juvenilnih jedinki najznačajniji čimbenici temperatura i hrana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb