Pregled bibliografske jedinice broj: 800223
Tehnologija uzgoja soje
Tehnologija uzgoja soje, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 800223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija uzgoja soje
(Technology in cultivation of soybeans)
Autori
Vratarić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
12.10
Godina
2009
Stranica
31
Mentor
Jug, Danijel
Ključne riječi
Tehnologija ; uzgoj ; soja
(Technology ; cultivation ; soybean)
Sažetak
Soja je jedna od značajnijih kultura u svijetu te je danas glavna bjelančevinasta i uljna kultura. Proizvodnja soje razvila se u brojnim zemljama u svijetu gdje je postala integralni dio njihove moderne poljoprivrede u sustavu hrane. Soja je danas stalni i glavni izvor blagostanja za stanovništvo u mnogim djelovima svijeta, posebno kada se neprekidno znanstvenim i tehnološkim razvojem potvrđuje njena vrijednost i povećava njena raznovrsna upotreba.Kod nas soja također postaje sve važnija kultura. Međutim, njena proizvodnja još ne zadovoljava potrebe zemlje te postoje potrebe za proizvodnjom na još većim površinama, kao i za većim prosječnim urodima zrna po jedinici površine. S obzirom na specifičnost soje, koja je proizvodnjom kompleksnija i zahtjevnija nego druge ratarske kulture, potrebno nam je više spoznaja o njoj na svim razinama. Nužno je dobro poznavati soju kao kulturu, agroekološke uvjete za njenu proizvodnju, trebalo bi primjeniti adekvatnu tehnologiju i odgovarajući sortiment. Obradu tla treba vršiti u skladu sa agrotehničkim zahtjevima. Veliki utjecaj na prinos soje osim sorte ima i kvalitet sjemena (klijavost) kao i sklop biljaka po ha. Prošlih godina je ostvaren dobar prinos zahvaljujući i dobrom rasporedu padalina i temperaturi tijekom vegetacije soje. Svaki propust u proizvodnji i pogreška negativno se odražavaju na konačni urod zrna pogotovo ako se to poklopi sa stresnim klimatskim uvjetima tijekom vegetacije. Sve ovo iznimno je važno da bismo postigli visoke urode zrna soje po jedinici površine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)