Pregled bibliografske jedinice broj: 800075
Međunarodna razmjena i cjenovna konkurentnost svježeg grožđa
Međunarodna razmjena i cjenovna konkurentnost svježeg grožđa, 2012., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 800075 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Međunarodna razmjena i cjenovna konkurentnost
svježeg grožđa
(International exchange and price competitiveness
of fresh grapes)
Autori
Ivanović, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
21.09
Godina
2012
Stranica
36
Mentor
Lončarić, Ružica
Ključne riječi
međunarodna razmjena ; cijena ; grožđe
(international trade ; price ; grapes)
Sažetak
Proizvodnja grožđa u Hrvatskoj u razdoblju od deset godina varira. Iz padataka za vanjskotrgovinsku razmjenu vidimo da Hrvatska manje proizvodi te ima manje prinose od konkurentskih zemalja, te ima veće cijene. Hrvatska prosječno proizvodi te ima manje prinose od konkurentskih zemalja, te ima veće cijene. Hrvatska prosječno proizvodi od 250.000-260.000 tona te značajno zaostaje za ostalim konkurentskim zemljama. Hrvatska ima veći prosječni prinos od Španjolske te iznosi 6.016 kg/ha godišnje., a manji od Italije, Francuske i Grčke. Najmanju cijenu ima Italija, zatim Španjolska, Grčka i Francuska. Izvoz grožđa je puno manji od uvoza koji iznosi 11000 tona godišnje te se smatra da će izvoz i dalje opadati. Provedena je anketa na 100 ispitanika na području grada Osijeka, kako bi dobili stavove potršača vezane za porijeklo grožđa te njihove potrošačke navike. Anketa daje odgovore na pitanja o kupnji grožđa, utjecaju pojedinih obilježja na kupnju grožđa te koje zemlje preferiraju pri uvozu grožđa. Najviše je ispitanika odgovorilo da grožđe kupuju u trgovačkim centrima ili u tržnicama, važno im je porijeklo, a na kupnju grožđa najviše utječe cijena, zatim proizvođač te porijeklo. Realizacijom Operativnog programa podizanja novih nasada vinograda teži se udvostručenju tržne proizvodnje vina te povećanju njegove kvalitete i konkurentnosti, kako na domaćem tako i na svjetskom tržištu, uz pokretanje gospodarskih i drugih resursa u Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ružica Lončarić
(mentor)