Pregled bibliografske jedinice broj: 798777
Analiza potrošačkih preferencija prema mlijeku i mliječnim proizvodima
Analiza potrošačkih preferencija prema mlijeku i mliječnim proizvodima, 2012., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 798777 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza potrošačkih preferencija prema mlijeku i
mliječnim proizvodima
(Analysis of consumer preferences for milk and milk
products)
Autori
Ević, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
21.12
Godina
2012
Stranica
45
Mentor
Lončarić, Ružica
Ključne riječi
mlijeko ; mliječni proizvodi ; preferencije ; ispitanici ; porijeklo
(milk ; dairy products ; preferences ; respodents ; origin)
Sažetak
U diplomskom radu su prikazani rezultati anketnog ispitivanja potrošačkih preferencija prema mlijeku i mliječnim proizvodima. Cilj ankete bio je utvrditi potrošnju mlijeka i mliječnih proizvoda, preferiranu vrstu mlijeka i mliječnih proizvoda, od kojeg proizvođača, na kojim mjestima, koje su im navike konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda, prate li redovito deklaraciju proizvoda te koliko im je bitno domaće porijeklo. Anketirano je 100 ispitanika, a anketom je utvrđeno sljedeće:većina ispitanika su bile žene(68%), dominirala je srednja stručna sprema (47%), najfrekventnija dobna skupina ispitanika bila je ona od 25 do 35 godina (34%) i prosječno je to četveročlana obitelj s jednim djetetom prosječne starosti od 13 godina. Većina ispitanika živi u gradu (87%). Prosječna obiteljska primanja iznose 9.784, 15 kuna. Utvrđeno je da ispitanici dnevno na mlijeko prosječno troše 9, 39 kuna, a na mliječne proizvode prosječno 18, 66 kuna. Dnevna obiteljska potrošnja mlijeka kod najvećeg broja ispitanika kreće se od 0, 5 litre do 1 litre, a osobna dnevna potrošnja mlijeka kod najvećeg broja ispitanika manja je od 0, 5 litre dnevno. Najčešće mjesto kupnje mlijeka i mliječnih proizvoda su trgovački centri uglavnom zbog blizine, navike i mogućnosti obavljanja cjelokupne kupnje. Ispitanici konzumiraju mlijeko i mliječne proizvode prosječno 2 puta dnevno, mlijeko konzumiraju najčešće u toplim napitcima, te za izradu kolača i slastica. Većina ispitanika preferira mliječnu mast od 1% do 2, 8%. Od mliječnih proizvoda ispitanici preferiraju jogurt, vrhnje, svježi sir i tvrdi sir. Preferirani proizvođač mlijeka i jogurta je tvrtka "Dukat", dok je sireva "Vindija". Kao najvažniji čimbenik pri kupnji mlijeka i mliječnih proizvoda pokazao se rok upotrebe proizvoda, te porijeklo. Porijeklo im je najvažnije kod svježeg sira. Porijeklo na deklaraciji provjerava 46%. Uvjerljivo velika većina ispitanika preferira domaće porijeklo mlijeka i mliječnih proizvoda , a kada bi kupovali strane proizvode njih 34% bi to učinilo zbog niže cijene. Najzastupljenija država iz koje kupuju uvozno mlijeko i mliječne proizvode je Njemačka. U slučaju promjene cijena i dohotka ispitanici u najvećem broju ne bi promijenili količinu potrošnje što dokazuje nisku cjenovnu i dohodovnu elastičnost ove namirnice. Ispitanici su mlijeko i mliječne proizvode ocjenili kao vrlo značajne namirnice u svakkodnevnoj prehrani s prosječnim ocjenama značaja 4, 2 za mlijeko i 4, 1 za mliječne proizvode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ružica Lončarić
(mentor)