Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 798636

Proizvodnja i ljekovita svojstva boba (Vicia faba L.)


Devčić, Ante
Proizvodnja i ljekovita svojstva boba (Vicia faba L.), 2014., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 798636 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i ljekovita svojstva boba (Vicia faba L.)
(Production technology and medical properties of horsebean (Vicia faba L.))

Autori
Devčić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
26.09

Godina
2014

Stranica
24

Mentor
Vinković, Tomislav

Ključne riječi
bob ; uzgoj ; ljekovitost ; nitrofiksacijske bakterije ; prinos
(horsebean ; growing ; medical properties ; nitogen fixing bacteria ; yield)

Sažetak
Bob je jednogodišnja zeljasta biljka, visoko prehrambenih i zdravstvenih svojstava, koja se koristi u prehrani ljudi i ishrani stoke. Pripada porodici lepirnjača (Fabaceae). Korijen mu je dobro razvijen i uglavnom se nalazi u prvih 20 cm površinskog sloja tla, gdje ostvaruje simbiotski odnos s bakterijama roda Rhizobium, te tako obogaćuju tlo dušikom. Vegetativnom zelenom masom boba se vrši zelena gnojidba, koja se zaorana brzo razgrađuje. Razlikuju se jesensko-zimski kultivari i proljetni. Jesensko-zimski se uglavnom uzgajaju za ishranu stoke, a proljetni za prehranu ljudi. Tijekom rasta i razvoja bob je izložen velikom broju bolesti i štetnika. Utjecaj abiotičkih i biotičkih faktora izravno utječe na prinos boba, no pomnim odabirom kultivara te pravilnim agrotehničkim mjerama obrade tla i njege usjeva smanjuje se utjecaj patogena koji mogu utjecati na kakvoću i količinu uroda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Tomislav Vinković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Devčić, Ante
Proizvodnja i ljekovita svojstva boba (Vicia faba L.), 2014., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Devčić, A. (2014) 'Proizvodnja i ljekovita svojstva boba (Vicia faba L.)', diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dev\v{c}i\'{c}, Ante}, year = {2014}, pages = {24}, keywords = {bob, uzgoj, ljekovitost, nitrofiksacijske bakterije, prinos}, title = {Proizvodnja i ljekovita svojstva boba (Vicia faba L.)}, keyword = {bob, uzgoj, ljekovitost, nitrofiksacijske bakterije, prinos}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dev\v{c}i\'{c}, Ante}, year = {2014}, pages = {24}, keywords = {horsebean, growing, medical properties, nitogen fixing bacteria, yield}, title = {Production technology and medical properties of horsebean (Vicia faba L.)}, keyword = {horsebean, growing, medical properties, nitogen fixing bacteria, yield}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font