Pregled bibliografske jedinice broj: 798636
Proizvodnja i ljekovita svojstva boba (Vicia faba L.)
Proizvodnja i ljekovita svojstva boba (Vicia faba L.), 2014., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 798636 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i ljekovita svojstva boba (Vicia faba
L.)
(Production technology and medical properties of
horsebean (Vicia faba L.))
Autori
Devčić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
26.09
Godina
2014
Stranica
24
Mentor
Vinković, Tomislav
Ključne riječi
bob ; uzgoj ; ljekovitost ; nitrofiksacijske bakterije ; prinos
(horsebean ; growing ; medical properties ; nitogen fixing bacteria ; yield)
Sažetak
Bob je jednogodišnja zeljasta biljka, visoko prehrambenih i zdravstvenih svojstava, koja se koristi u prehrani ljudi i ishrani stoke. Pripada porodici lepirnjača (Fabaceae). Korijen mu je dobro razvijen i uglavnom se nalazi u prvih 20 cm površinskog sloja tla, gdje ostvaruje simbiotski odnos s bakterijama roda Rhizobium, te tako obogaćuju tlo dušikom. Vegetativnom zelenom masom boba se vrši zelena gnojidba, koja se zaorana brzo razgrađuje. Razlikuju se jesensko-zimski kultivari i proljetni. Jesensko-zimski se uglavnom uzgajaju za ishranu stoke, a proljetni za prehranu ljudi. Tijekom rasta i razvoja bob je izložen velikom broju bolesti i štetnika. Utjecaj abiotičkih i biotičkih faktora izravno utječe na prinos boba, no pomnim odabirom kultivara te pravilnim agrotehničkim mjerama obrade tla i njege usjeva smanjuje se utjecaj patogena koji mogu utjecati na kakvoću i količinu uroda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Tomislav Vinković
(mentor)