Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 798626

Ljekovita svojstva matovilca (Valerianella locusta L.) i rukole (Eruca sativa Mill.)


Janković, Ines
Ljekovita svojstva matovilca (Valerianella locusta L.) i rukole (Eruca sativa Mill.), 2014., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 798626 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ljekovita svojstva matovilca (Valerianella locusta L.) i rukole (Eruca sativa Mill.)
(Medical properties of lamb salad (Valerianella locusta L.) and argula (Eruca sativa Mill.))

Autori
Janković, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2014

Stranica
25

Mentor
Vinković, Tomislav

Ključne riječi
matovilac ; rukola ; ljekovitost ; nutritivna i zdrastvena vrijednost
(lamb salad ; argula ; medicinal herb ; nutritional and health value)

Sažetak
Matovilac (Valerianella locusta L.) je biljka iz porodice Valerianaceae. U Europi se uzgaja još od 17. stoljeća, a od davnina se skuplja i koristi kao svjeţa salata zimi i u rano proljeće. Matovilac je jestivo lisnato povrće orašastog okusa, tamnozelene boje i meke teksture. Sadrţi valerijansku kiselinu te će konzumacija matovilca pomoći pri sniţavanju krvnog tlaka. Konzumacija matovilca potiĉe rad jetre i bubrega organa koji su odgovorni za ĉišćenje organizma. Valerijansko ulje koje se nalazi u lišću pomaţe pri stabilnosti unutarnje ravnoteţe, ima umirujući uĉinak na ţeludac i usklaĊuje probavu. Rukola je biljka iz porodice Brassicaceaea. Poznata je još iz vremena starih Egipćana i Rimljana, a zapisi o ovoj biljci sa Sredozemlja mogu se pronaći u Bibliji i Talmudu gdje je hvaljena njena kulinarska i medicinska upotreba. Rukola je odliĉan izvor klorofila i drugih fitokemikalija koje imaju niz pozitivnih utjecaja na zdravlje. Štiti organizam od stresa te pomaţe u sintezi spolnih hormona. Sjemenke rukole imaju antibakterijsko djelovanje. U mladim listovima se nalazi velika koliĉina vitamina C i karotena. Konzumiranje zelenog lisnatog povrće povezano je sa smanjenjem rizika od nekoliko vrsta raka i kardiovaskularnih bolesti. Rukolini ekstrakti posjeduju antisekrecijske i citoprotektivne aktivnosti protiv ĉira na ţeludcu. Rukola se koristi kao svjeţa salata ili kao dodatak drugim salatama te kao varivo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Tomislav Vinković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Janković, Ines
Ljekovita svojstva matovilca (Valerianella locusta L.) i rukole (Eruca sativa Mill.), 2014., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Janković, I. (2014) 'Ljekovita svojstva matovilca (Valerianella locusta L.) i rukole (Eruca sativa Mill.)', diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jankovi\'{c}, Ines}, year = {2014}, pages = {25}, keywords = {matovilac, rukola, ljekovitost, nutritivna i zdrastvena vrijednost}, title = {Ljekovita svojstva matovilca (Valerianella locusta L.) i rukole (Eruca sativa Mill.)}, keyword = {matovilac, rukola, ljekovitost, nutritivna i zdrastvena vrijednost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jankovi\'{c}, Ines}, year = {2014}, pages = {25}, keywords = {lamb salad, argula, medicinal herb, nutritional and health value}, title = {Medical properties of lamb salad (Valerianella locusta L.) and argula (Eruca sativa Mill.)}, keyword = {lamb salad, argula, medicinal herb, nutritional and health value}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font