Pregled bibliografske jedinice broj: 798622
Ljekovita svojstva timijana (Thymus vulgaris L.)
Ljekovita svojstva timijana (Thymus vulgaris L.), 2014., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 798622 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ljekovita svojstva timijana (Thymus vulgaris L.)
(Medicinal properties of thyme (Thymus vulgaris L.))
Autori
Sinković, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
17.09
Godina
2014
Stranica
23
Mentor
Vinković, Tomislav
Ključne riječi
timijan ; uzgoj ; ljekovitost ; aromatičnost ; upotreba
(thyme ; growing ; medicinal herb ; aroma ; use)
Sažetak
Timijan (Thymus vulgaris L.) je najpoznatija biljna vrsta iz porodice Lamiaceae. Podrijetlom je iz zapadnog Sredozemlja i ljekovito se koristi već tisućama godinama. Upotrebljavali su ga još Egipćani, Grci, stari Rimljani, a tijekom srednjeg vijeka upotrebljavao se kao lijek protiv kašlja, probavnih smetnji te za liječenje crijevnih parazita. Nakon velikih uspjeha liječenja u pučkoj medicini i naučna medicina obratila je pažnju na tu jedinstvenu ljekovitu biljku. Zbog raznolike primjene uzgaja se svuda gdje to dopušta klima, a glavni razlog njegova uzgoja je velika potreba za drogom. Droga je nadzemni dio biljke. Glavni sastojak droge je eterično ulje. Ulje sadrži najmanje 36 komponenata, a najvažnije su timol i karvakrol. Timijan se koristi u medicini i farmaciji za izradu različitih preparata i pripravaka, dok se u prehrambenoj industriji može koristiti kao konzervans i začin. Njegova brojna medicinska i aromatična svojstva učinili su ga gotovo najpopularnijom ljekovitom biljkom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Tomislav Vinković
(mentor)