Pregled bibliografske jedinice broj: 798609
Tehnološki postupci skladištenja luka (Allium cepa L.)
Tehnološki postupci skladištenja luka (Allium cepa L.), 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 798609 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološki postupci skladištenja luka (Allium cepa
L.)
(Storaging technological procedures of onion
(Allium cepa L.))
Autori
Janković, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
06.12
Godina
2013
Stranica
42
Mentor
Vinković, Tomislav
Ključne riječi
luk ; tehnologija ; skladištenje ; objekti skladištenja
(onion ; technology ; storage ; storage facilities)
Sažetak
Luk (Allium cepa L.) je jedna od najznačajnijih povrtnih kultura. U Hrvatskoj je po zastupljenosti u proizvodnji na drugom mjestu, odmah iza kupusa. Osim prehrambenih vrijednosti i agroekoloških uvjeta proizvodnje crvenog luka vrlo je značajna i tehnologija skladištenja luka. Skladištenje luka se obavlja pomoću različitih tehnoloških postupaka koji omogućuju bolje i kvalitetnije skladištenje. Da bi skladištenje bilo što kvalitetnije potrebno je kontrolirati temperaturu, vlagu, upravljanje dozrijevanjem, procjenu stupnja zrelosti, kontrolu bolesti, štetočina. Danas postoje različiti objekti za skladištenje luka i hladnjače koje omogućuju dug period čuvanja i smanjenje gubitaka na najmanju moguću mjeru. Osnovni cilj posliježetvene tehnologije kod luka je očuvanje kvalitete od trenutka branja do privremenog ili trajnijeg uskladištenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Tomislav Vinković
(mentor)