Pregled bibliografske jedinice broj: 798602
Proizvodnja šećerne repe
Proizvodnja šećerne repe, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 798602 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja šećerne repe
(Production of sugar beet)
Autori
Miličić, Vinko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.09
Godina
2014
Stranica
35
Mentor
Stošić, Miro
Ključne riječi
šećerna repa ; korijen ; plodored ; obrada tla ; zaštita ; vađenje
(sugar beet ; root ; crop rotation ; tillage ; protection ; harvest)
Sažetak
Šećerna repa je dvogodišnja kultura, u prvoj godini daje korijen i list, a u drugoj stablo, cvijet i plod. Korijen šećerne repe sadrži veliku količinu šećera. On se prerađuje, te se dobija šečer kojeg koristimo u ishrani. Repa ima određene zahtjeve prema toplini, oborinama, tlu i svjetlosti. Kao intenzivna kultura prije svega, šećerna repa zahtjeva izbor najpovoljnijeg predusjeva u plodoredu, duboku obradu tla, kvalitetnu predsjetvenu pripremu površinskog sloja tla, te intenzivnu gnojidbu kako organskim tako i mineralnim gnojivima. Treba ju zaštititi od raznih nametnika i korova. Vađenje šećerne repe određuju stručnjaci koji provjeravaju zrelost i sadržaj šečera. Strojevi koji vade repu trebaju biti pravilno podešeni da se korijen ne oštećuje i dolazi do neželjenih gubitaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)