Pregled bibliografske jedinice broj: 798598
Utjecaj monokromatske svjetlosti na sadržaj funkcionlanih komponenti timijana (Thymus vulgaris L.)
Utjecaj monokromatske svjetlosti na sadržaj funkcionlanih komponenti timijana (Thymus vulgaris L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 798598 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj monokromatske svjetlosti na sadržaj
funkcionlanih komponenti timijana (Thymus
vulgaris L.)
(Impact of monochromatic light on the content of
functional components of Thyme (Thymus vulgaris
L.))
Autori
Parađiković, Lea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
14.07
Godina
2015
Stranica
52
Mentor
Vinković, Tomislav
Ključne riječi
monokromatsko svjetlo ; LED lampe ; funkcionalne komponente ; timijan
(monochromatic light ; LED lamps ; functional components ; thyme)
Sažetak
Timijan (Thymus vulgaris L.) je začinska i ljekovita biljka koja se koristi u medicinske svrhe zbog sadržaja fenola. Egipćani su ga koristili kod balzamiranja i za izradu parfema. Grci su timijanom začinjavali neke vrste sireva i dodavali ga pićima i dimljenom mesu. U njegovom su sastavu borneol, karvakrol, timol, saponini, tanin, glikozidi, vitamini A, C, D, B-kompleks, magnezij, fosfor, kalij i cink. Provedenim analiza utvrđen je visok sadržaj vitamina C i fenola, time i visok antioksidativni kapacitet. U ovom istraživanju biljke timijana stare dvije godine stavljene su pod tri različite varijante monokromatskog osvjetljenja u dijelu crvenog i plavog spektra i određivane su im funkcionalne komponente. Analize su provedene prije osvjetljavanja, nakon dva tjedna osvjetljavanja i nakon četiri tjedna osvjetljavanja LED lampama. Statistički značajne razlike uočene su ovisno o trajanju osvjetljavanja. Među varijantama tretmana nisu uočene statistički značajne razlike, ali je ipak uočeno da su biljke pod crvenim svjetlom razvile veći broj postranih izboja. Biljke pod plavim svjetlom su imale najveći sadržaj vitamina C i prolina, dok je pod kombinacijom crveno+plavo svjetlo uočen najveći sadržaj ukupnih fenola i antioksidativni kapacitet. Veliki broj dokaza potvrđuje da dopunsko osvjetljavanja monokromatskim svjetlom ima morfološki i fiziološki utjecaj na biljke. Kontrola spektralnog sastava svijetla je korisna kako bi se postigla veća produktivnost i veća nutritivna vrijednost komercijalnih biljaka, iako se učinkovitost spektralnog sastava razlikuje od biljne vrste te faze u kojoj se dodatno osvjetljava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Tomislav Vinković
(mentor)