Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 797081

Sastav i svojstva magarećeg mlijeka


Cvrtila Fleck, Željka; Sigurnjak, Jelena; Siročić, Vanda; Njari, Bela; Benić, Miroslav; Pleadin, Jelka; Popović, Maja; Kozačinski, Lidija
Sastav i svojstva magarećeg mlijeka // Mljekarstvo, 66 (2016), 2; 138-145 doi:10.15567/mljekarstvo.2016.0206 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 797081 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav i svojstva magarećeg mlijeka
(The composition and properties of jenny milk)

Autori
Cvrtila Fleck, Željka ; Sigurnjak, Jelena ; Siročić, Vanda ; Njari, Bela ; Benić, Miroslav ; Pleadin, Jelka ; Popović, Maja ; Kozačinski, Lidija

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 66 (2016), 2; 138-145

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
magareće mlijeko; kemijski sastav; masnokiselinski sastav; broj somatskih stanica
(jenny milk; chemical composition; fatty acid composition; somatic cell count)

Sažetak
Uzgoj magaraca i proizvodnja magarećeg mlijeka sve je češća, naročito u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na području Istre i Dalmacije, ali i kontinentalne Hrvatske. U radu je istražen osnovni kemijski i masnokiselinski sastav, broj somatskih stanica te senzorska svojstva magarećeg mlijeka. Sveukupno je analizirano 11 uzoraka mlijeka magarica dviju pasmina podrijetlom s gospodarstava na području Zagrebačke i Istarske županije. Udio masti bio je izrazito nizak i iznosio je najviše 1, 16 %, dok je prosječna količina masti u mlijeku istarskih magarica bila 0, 14 %, odnosno 0, 69 % u dalmatinskih magarica. Prosječna količina bjelančevina iznosila je 1, 29 %, a laktoze 6, 5 %. Mlijeko dalmatinskih magarica sadržavalo je 3, 8 log10 mL-1 somatskih stanica čija je vrijednost bila manja u mlijeku istarskih magarica (3, 2 log10 mL-1). Istovremeno, utvrđen je veći ukupni broj leukocita (4, 9-5, 3 x 109/L) u uzorcima mlijeka istarskih magarica u odnosu na mlijeko dalmatinskih magarica (najviše 5, 1 x 109/L). Masnokiselinski sastav pokazao je da udjel zasićenih masnih kiselina (SFA) u mlijeku istarskih magarica iznosi 70, 45 % a dalmatinskih 59, 92 %. Mononezasićene masne kiseline (MUFA) prosječno su bile zastupljene s 21, 23 % i 24, 61 %, a polinezasićene masne kiseline (PUFA) s 8, 31 % i 15, 46 % u istarskih i dalmatinskih magarica. Ukupni omjer zasićenih prema nezasićenim masnim kiselinama iznosio je od 0, 37 do 0, 72 i bio je niži u uzorcima mlijeka istarskih magarica. Magareće mlijeko odlikuje nizak sadržaj masti i visok sadržaj laktoze, masnokiselinski sastav s povoljnim omjerom zasićenih i nezasićenih masnih kiselina. Broj somatskih stanica u mlijeku je niži u odnosu na mlijeko drugih domaćih životinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Cvrtila Fleck, Željka; Sigurnjak, Jelena; Siročić, Vanda; Njari, Bela; Benić, Miroslav; Pleadin, Jelka; Popović, Maja; Kozačinski, Lidija
Sastav i svojstva magarećeg mlijeka // Mljekarstvo, 66 (2016), 2; 138-145 doi:10.15567/mljekarstvo.2016.0206 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Cvrtila Fleck, Ž., Sigurnjak, J., Siročić, V., Njari, B., Benić, M., Pleadin, J., Popović, M. & Kozačinski, L. (2016) Sastav i svojstva magarećeg mlijeka. Mljekarstvo, 66 (2), 138-145 doi:10.15567/mljekarstvo.2016.0206.
@article{article, author = {Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Sigurnjak, Jelena and Siro\v{c}i\'{c}, Vanda and Njari, Bela and Beni\'{c}, Miroslav and Pleadin, Jelka and Popovi\'{c}, Maja and Koza\v{c}inski, Lidija}, year = {2016}, pages = {138-145}, DOI = {10.15567/mljekarstvo.2016.0206}, keywords = {magare\'{c}e mlijeko, kemijski sastav, masnokiselinski sastav, broj somatskih stanica}, journal = {Mljekarstvo}, doi = {10.15567/mljekarstvo.2016.0206}, volume = {66}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Sastav i svojstva magare\'{c}eg mlijeka}, keyword = {magare\'{c}e mlijeko, kemijski sastav, masnokiselinski sastav, broj somatskih stanica} }
@article{article, author = {Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Sigurnjak, Jelena and Siro\v{c}i\'{c}, Vanda and Njari, Bela and Beni\'{c}, Miroslav and Pleadin, Jelka and Popovi\'{c}, Maja and Koza\v{c}inski, Lidija}, year = {2016}, pages = {138-145}, DOI = {10.15567/mljekarstvo.2016.0206}, keywords = {jenny milk, chemical composition, fatty acid composition, somatic cell count}, journal = {Mljekarstvo}, doi = {10.15567/mljekarstvo.2016.0206}, volume = {66}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {The composition and properties of jenny milk}, keyword = {jenny milk, chemical composition, fatty acid composition, somatic cell count} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font