Pregled bibliografske jedinice broj: 797081
Sastav i svojstva magarećeg mlijeka
Sastav i svojstva magarećeg mlijeka // Mljekarstvo, 66 (2016), 2; 138-145 doi:10.15567/mljekarstvo.2016.0206 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 797081 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav i svojstva magarećeg mlijeka
(The composition and properties of jenny milk)
Autori
Cvrtila Fleck, Željka ; Sigurnjak, Jelena ; Siročić, Vanda ; Njari, Bela ; Benić, Miroslav ; Pleadin, Jelka ; Popović, Maja ; Kozačinski, Lidija
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 66
(2016), 2;
138-145
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
magareće mlijeko; kemijski sastav; masnokiselinski sastav; broj somatskih stanica
(jenny milk; chemical composition; fatty acid composition; somatic cell count)
Sažetak
Uzgoj magaraca i proizvodnja magarećeg mlijeka sve je češća, naročito u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na području Istre i Dalmacije, ali i kontinentalne Hrvatske. U radu je istražen osnovni kemijski i masnokiselinski sastav, broj somatskih stanica te senzorska svojstva magarećeg mlijeka. Sveukupno je analizirano 11 uzoraka mlijeka magarica dviju pasmina podrijetlom s gospodarstava na području Zagrebačke i Istarske županije. Udio masti bio je izrazito nizak i iznosio je najviše 1, 16 %, dok je prosječna količina masti u mlijeku istarskih magarica bila 0, 14 %, odnosno 0, 69 % u dalmatinskih magarica. Prosječna količina bjelančevina iznosila je 1, 29 %, a laktoze 6, 5 %. Mlijeko dalmatinskih magarica sadržavalo je 3, 8 log10 mL-1 somatskih stanica čija je vrijednost bila manja u mlijeku istarskih magarica (3, 2 log10 mL-1). Istovremeno, utvrđen je veći ukupni broj leukocita (4, 9-5, 3 x 109/L) u uzorcima mlijeka istarskih magarica u odnosu na mlijeko dalmatinskih magarica (najviše 5, 1 x 109/L). Masnokiselinski sastav pokazao je da udjel zasićenih masnih kiselina (SFA) u mlijeku istarskih magarica iznosi 70, 45 % a dalmatinskih 59, 92 %. Mononezasićene masne kiseline (MUFA) prosječno su bile zastupljene s 21, 23 % i 24, 61 %, a polinezasićene masne kiseline (PUFA) s 8, 31 % i 15, 46 % u istarskih i dalmatinskih magarica. Ukupni omjer zasićenih prema nezasićenim masnim kiselinama iznosio je od 0, 37 do 0, 72 i bio je niži u uzorcima mlijeka istarskih magarica. Magareće mlijeko odlikuje nizak sadržaj masti i visok sadržaj laktoze, masnokiselinski sastav s povoljnim omjerom zasićenih i nezasićenih masnih kiselina. Broj somatskih stanica u mlijeku je niži u odnosu na mlijeko drugih domaćih životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Željka Cvrtila
(autor)
Miroslav Benić
(autor)
Maja Popović
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Bela Njari
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus