Pregled bibliografske jedinice broj: 796505
Utjecaj bakterizacije na nodulaciju i prinos graha (Phaseolus vulgaris L.)
Utjecaj bakterizacije na nodulaciju i prinos graha (Phaseolus vulgaris L.), 2015., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 796505 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj bakterizacije na nodulaciju i prinos graha (Phaseolus vulgaris L.)
(Effect of inoculation on nodulation and yield of beans (Phaseolus vulgaris L.))
Autori
Šeput, Jurica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
16.07
Godina
2015
Stranica
34
Mentor
Kanižai Šarić, Gabriella
Ključne riječi
grah; bakterizacija; gnojidba; kvržice; komponente prinosa; prinos
(beans; bacterization; fertilization; nodules; yield components; yield)
Sažetak
Grah je danas jedna od bitnijih kultura koja se primjenjuje u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji. U Hrvatskoj se poljoprivredna gospodarstva rijetko okreću prema uzgoju te kulture iako se smatra dobrim predusjevom. U ovom radu je izvršeno istraživanje o utjecaju bakterizacije sjemena graha različitim sojevima R. phaseoli, kultivara graha i gnojidbe dušikom na nodulaciju i neke komponente prinosa i sam prinos graha. Rezultati su pokazali da je predsjetvena bakterizacija sjemena graha zrnaša Lingua di Fuoco sa sojem R. phaseoli DSM 30137 pri gnojidbi od 30 kgN/ha ostvaren optimalan prinos graha. S obzirom na prisutnu autohtonu populaciju kvržičnih bakterija u tlu neophodna su daljnja istraživanja koja bi razjasnila interakcije između bakterizacije sjemena, kultivara graha i optimalne gnojidbe dušikom.
Izvorni jezik
Hrvatski