Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 796483

OTPADNE VODE OD PRERADE MASLINA – PORIJEKLO, KEMIJSKI SASTAV, TOKSIČNI UČINCI I METODE PROČIŠĆAVANJA


Oreščanin, Višnja
OTPADNE VODE OD PRERADE MASLINA – PORIJEKLO, KEMIJSKI SASTAV, TOKSIČNI UČINCI I METODE PROČIŠĆAVANJA // Hrvatske vode : časopis za vodno gospodarstvo, 23 (2015), 92; 111-122 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


CROSBI ID: 796483 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
OTPADNE VODE OD PRERADE MASLINA – PORIJEKLO, KEMIJSKI SASTAV, TOKSIČNI UČINCI I METODE PROČIŠĆAVANJA
(Wastewater in olive processing – origin, chemical composition, toxic effects and treatment meth ods)

Autori
Oreščanin, Višnja

Izvornik
Hrvatske vode : časopis za vodno gospodarstvo (1330-1144) 23 (2015), 92; 111-122

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
otpadne vode; prerada maslina; KPK; polifenoli; ekotoksičnost; fizikalno-kemijska obrada; biološka obrada; elektrokemijske metode; napredni oksidacijski procesi
(wastewater; olive processing; COD; polyphenols; ecotoxicity; physico-chemical treatment; biological treatment; electrochemical methods; advanced oxidation processes.)

Sažetak
U radu su ukratko prikazani trendovi u svjetskoj i domaćoj proizvodnji maslina i maslinovog ulja. Također je prikazan sastav maslinovog ulja te je opisana tehnologija prerade obzirom da ovi parametri direktno utječu na sastav otpadnih voda nastalih u procesu prerade maslina. Dani su podaci o sastavu otpadnih voda iz dostupne svjetske literature te toksični učinci ovih voda na različitim test sustavima. Dan je literaturni pregled najčešće korištenih metoda pročišćavanja te njihove prednosti i nedostaci. Iz iznesenih podataka moguće je zaključiti da otpadne vode od prerade maslina zbog svoje kompleksnosti sastava te dokazanog visokog toksičnog učinka predstavljaju značajan rizik za sastavnice okoliša i prirode. Visoke vrijednosti organskog onečišćenja, sezonalnost, prisustvo inhibitornih i toksičnih tvari zahtijevaju kombinaciju različitih metoda obrade kako bi se ove vode učinile neškodljivim za okoliš te zadovoljili propisani zakonski kriteriji za ispust u okoliš.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Višnja Oreščanin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Oreščanin, Višnja
OTPADNE VODE OD PRERADE MASLINA – PORIJEKLO, KEMIJSKI SASTAV, TOKSIČNI UČINCI I METODE PROČIŠĆAVANJA // Hrvatske vode : časopis za vodno gospodarstvo, 23 (2015), 92; 111-122 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
Oreščanin, V. (2015) OTPADNE VODE OD PRERADE MASLINA – PORIJEKLO, KEMIJSKI SASTAV, TOKSIČNI UČINCI I METODE PROČIŠĆAVANJA. Hrvatske vode : časopis za vodno gospodarstvo, 23 (92), 111-122.
@article{article, author = {Ore\v{s}\v{c}anin, Vi\v{s}nja}, year = {2015}, pages = {111-122}, keywords = {otpadne vode, prerada maslina, KPK, polifenoli, ekotoksi\v{c}nost, fizikalno-kemijska obrada, biolo\v{s}ka obrada, elektrokemijske metode, napredni oksidacijski procesi}, journal = {Hrvatske vode : \v{c}asopis za vodno gospodarstvo}, volume = {23}, number = {92}, issn = {1330-1144}, title = {OTPADNE VODE OD PRERADE MASLINA – PORIJEKLO, KEMIJSKI SASTAV, TOKSI\v{C}NI U\v{C}INCI I METODE PRO\v{C}I\v{S}\'{C}AVANJA}, keyword = {otpadne vode, prerada maslina, KPK, polifenoli, ekotoksi\v{c}nost, fizikalno-kemijska obrada, biolo\v{s}ka obrada, elektrokemijske metode, napredni oksidacijski procesi} }
@article{article, author = {Ore\v{s}\v{c}anin, Vi\v{s}nja}, year = {2015}, pages = {111-122}, keywords = {wastewater, olive processing, COD, polyphenols, ecotoxicity, physico-chemical treatment, biological treatment, electrochemical methods, advanced oxidation processes.}, journal = {Hrvatske vode : \v{c}asopis za vodno gospodarstvo}, volume = {23}, number = {92}, issn = {1330-1144}, title = {Wastewater in olive processing – origin, chemical composition, toxic effects and treatment meth ods}, keyword = {wastewater, olive processing, COD, polyphenols, ecotoxicity, physico-chemical treatment, biological treatment, electrochemical methods, advanced oxidation processes.} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font