Pregled bibliografske jedinice broj: 794918
Priča o siru iz mišine
Priča o siru iz mišine, 2015. (popularni rad).
CROSBI ID: 794918 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priča o siru iz mišine
Autori
Tudor Kalit, Milna
Izvornik
Mljekarski list
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2015
Ključne riječi
sir iz mišine
(cheese in a sack)
Sažetak
Sir iz mišine tradicionalno se povezuje sa širim područjem šibenskog zaleđa (okolica Knina, Oklaj, Suknovci, Drniš i planina Dinara). Pripravlja se na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u razmjerno malim količinama, pa je gotovo nepoznat u ostalim našim područjima. Mišina je lokalni naziv za životinjsku kožu u kojoj sir zrije. Može se opisati kao vreća načinjena od kože cijelog janjeta. Time sir poprima jedinstvena organoleptička svojstva okusa, mirisa, arome i konzistencije. Okus i miris izrazito su pikantni, što je vjerojatno posljedica anaerobnog zrenja u koži tijekom dva do tri mjeseca. Pripravlja se od ovčjeg, a ponekad i od kravljeg mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Milna Tudor Kalit
(autor)