Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 794306

Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva


Josipović, Renata; Markov, Ksenija; Frece, Jadranka; Stanzer, Damir; Cvitković, Ante; Mrvčić, Jasna
Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva // Mljekarstvo, 66 (2016), 1; 12-25 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 794306 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva
(The use of spices in the production of traditional cheeses)

Autori
Josipović, Renata ; Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka ; Stanzer, Damir ; Cvitković, Ante ; Mrvčić, Jasna

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 66 (2016), 1; 12-25

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
začini; sir; antioksidativno i antimikrobno djelovanje
(spices; cheese; antioxidant and antimicrobial activity)

Sažetak
Sir je visoko cijenjeni mliječni proizvod u mnogim zemljama svijeta, a posebna pažnja pridaje se tradicionalnim sirevima, koji nisu samo hrana već i dio kulture i obilježja neke zemlje. Zahvaljujući zemljopisnom položaju i klimatsko-vegetacijskoj raznolikosti Republike Hrvatske, u pojedinim regijama razvijena je proizvodnja različitih tradicionalnih sireva uz upotrebu začina. Kod proizvodnje sireva sa začinima, začini se dodaju ili u sir koji se potom oblikuje, ili se sir omata lišćem začinskog bilja, ponekad se začini nanose na površinu sira, a samo u rjeđim slučajevima začini se stavljaju u sam gruš. Dodatak začina u sirarstvu pridonosi poboljšanju senzorskih karakteristika, povećanju stabilnosti i roka trajanja sira te povećanju nutritivne vrijednosti sira. Kemijski sastav začina je kompleksan i svaki začin ima neki specifičan i dominantan sastojak koji pridonosi aromi proizvoda i/ili antimikrobnom i antioksidacijskom djelovanju začina. U ovom radu dan je pregled začinskog i aromatskog bilja kao prirodnih konzervansa koji se koriste u proizvodnji tradicionalnih sireva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Damir Stanzer (autor)

Avatar Url Jasna Mrvčić (autor)

Avatar Url Ante Cvitković (autor)

Avatar Url Jadranka Frece (autor)

Avatar Url Ksenija Markov (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Josipović, Renata; Markov, Ksenija; Frece, Jadranka; Stanzer, Damir; Cvitković, Ante; Mrvčić, Jasna
Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva // Mljekarstvo, 66 (2016), 1; 12-25 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Josipović, R., Markov, K., Frece, J., Stanzer, D., Cvitković, A. & Mrvčić, J. (2016) Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva. Mljekarstvo, 66 (1), 12-25.
@article{article, author = {Josipovi\'{c}, Renata and Markov, Ksenija and Frece, Jadranka and Stanzer, Damir and Cvitkovi\'{c}, Ante and Mrv\v{c}i\'{c}, Jasna}, year = {2016}, pages = {12-25}, keywords = {za\v{c}ini, sir, antioksidativno i antimikrobno djelovanje}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {66}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Upotreba za\v{c}ina u proizvodnji tradicionalnih sireva}, keyword = {za\v{c}ini, sir, antioksidativno i antimikrobno djelovanje} }
@article{article, author = {Josipovi\'{c}, Renata and Markov, Ksenija and Frece, Jadranka and Stanzer, Damir and Cvitkovi\'{c}, Ante and Mrv\v{c}i\'{c}, Jasna}, year = {2016}, pages = {12-25}, keywords = {spices, cheese, antioxidant and antimicrobial activity}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {66}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {The use of spices in the production of traditional cheeses}, keyword = {spices, cheese, antioxidant and antimicrobial activity} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font