Pregled bibliografske jedinice broj: 794306
Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva
Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva // Mljekarstvo, 66 (2016), 1; 12-25 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 794306 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba začina u proizvodnji tradicionalnih sireva
(The use of spices in the production of traditional cheeses)
Autori
Josipović, Renata ; Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka ; Stanzer, Damir ; Cvitković, Ante ; Mrvčić, Jasna
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 66
(2016), 1;
12-25
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
začini; sir; antioksidativno i antimikrobno djelovanje
(spices; cheese; antioxidant and antimicrobial activity)
Sažetak
Sir je visoko cijenjeni mliječni proizvod u mnogim zemljama svijeta, a posebna pažnja pridaje se tradicionalnim sirevima, koji nisu samo hrana već i dio kulture i obilježja neke zemlje. Zahvaljujući zemljopisnom položaju i klimatsko-vegetacijskoj raznolikosti Republike Hrvatske, u pojedinim regijama razvijena je proizvodnja različitih tradicionalnih sireva uz upotrebu začina. Kod proizvodnje sireva sa začinima, začini se dodaju ili u sir koji se potom oblikuje, ili se sir omata lišćem začinskog bilja, ponekad se začini nanose na površinu sira, a samo u rjeđim slučajevima začini se stavljaju u sam gruš. Dodatak začina u sirarstvu pridonosi poboljšanju senzorskih karakteristika, povećanju stabilnosti i roka trajanja sira te povećanju nutritivne vrijednosti sira. Kemijski sastav začina je kompleksan i svaki začin ima neki specifičan i dominantan sastojak koji pridonosi aromi proizvoda i/ili antimikrobnom i antioksidacijskom djelovanju začina. U ovom radu dan je pregled začinskog i aromatskog bilja kao prirodnih konzervansa koji se koriste u proizvodnji tradicionalnih sireva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek
Profili:
Damir Stanzer
(autor)
Jasna Mrvčić
(autor)
Ante Cvitković
(autor)
Jadranka Frece
(autor)
Ksenija Markov
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus