Pregled bibliografske jedinice broj: 794021
Primjena visokih temperatura u procesima prehrambene industrije
Primjena visokih temperatura u procesima prehrambene industrije, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 794021 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena visokih temperatura u procesima
prehrambene industrije
(Applications of high temperature in processes of
the food industry)
Autori
Jerković, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
02.10
Godina
2015
Stranica
18
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
proces ; konzerviranje ; sterilizacija ; pasterizacija
(process ; canning ; sterilization ; pasteurization)
Sažetak
Pojam jedinični proces označava jednu ili više operacija, kemijskih ili enzimskih reakcija usmjerenih na evidentnu i smislenu promjenu u procesiranom materijalu kao što su sterilizacija, prženje, kuhanje, smrzavanje. Visoka temperatura u procesima prehrambene industrije se koristi u procesima konzerviranja odnosno u procesima termičke sterilizacije i pasterizacije. Konzerviranje namirnica je zajednički naziv za različite procese, odnosno postupke kojima je cilj u što većoj mjeri i kroz što duži period očuvati izvornu kvalitetu neke namirnice, tj. spriječiti njezino kvarenje i degradaciju. Termički postupci inaktiviranja mikroorganizama u hrani uključuju termičku sterilizaciju i pasterizaciju, dvije gotovo identične tehnike obrade hrane koje se međusobno razlikuju prvenstveno u postavljenom cilju i visini primijenjene temperature. Kod pasterizacije se hrana zagrijava na temperature ispod 100 °C s ciljem da se inaktiviraju vegetativni oblici mikroorganizama dok su kod termičke sterilizacije te temperature iznad 100 °C, a cilj je inaktivirati i vegetativne oblike i spore mikroorganizama. Proces sterilizacije može se provesti: 1) prije punjenja i zatvaranja proizvoda u ambalažu, 2) nakon punjenja i zatvaranja proizvoda u hermetičku ambalažu i 3) kombinirano.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek