Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 794021

Primjena visokih temperatura u procesima prehrambene industrije


Jerković, Ivona
Primjena visokih temperatura u procesima prehrambene industrije, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 794021 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena visokih temperatura u procesima prehrambene industrije
(Applications of high temperature in processes of the food industry)

Autori
Jerković, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
02.10

Godina
2015

Stranica
18

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
proces ; konzerviranje ; sterilizacija ; pasterizacija
(process ; canning ; sterilization ; pasteurization)

Sažetak
Pojam jedinični proces označava jednu ili više operacija, kemijskih ili enzimskih reakcija usmjerenih na evidentnu i smislenu promjenu u procesiranom materijalu kao što su sterilizacija, prženje, kuhanje, smrzavanje. Visoka temperatura u procesima prehrambene industrije se koristi u procesima konzerviranja odnosno u procesima termičke sterilizacije i pasterizacije. Konzerviranje namirnica je zajednički naziv za različite procese, odnosno postupke kojima je cilj u što većoj mjeri i kroz što duži period očuvati izvornu kvalitetu neke namirnice, tj. spriječiti njezino kvarenje i degradaciju. Termički postupci inaktiviranja mikroorganizama u hrani uključuju termičku sterilizaciju i pasterizaciju, dvije gotovo identične tehnike obrade hrane koje se međusobno razlikuju prvenstveno u postavljenom cilju i visini primijenjene temperature. Kod pasterizacije se hrana zagrijava na temperature ispod 100 °C s ciljem da se inaktiviraju vegetativni oblici mikroorganizama dok su kod termičke sterilizacije te temperature iznad 100 °C, a cilj je inaktivirati i vegetativne oblike i spore mikroorganizama. Proces sterilizacije može se provesti: 1) prije punjenja i zatvaranja proizvoda u ambalažu, 2) nakon punjenja i zatvaranja proizvoda u hermetičku ambalažu i 3) kombinirano.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Avatar Url Ivona Jerković (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jerković, Ivona
Primjena visokih temperatura u procesima prehrambene industrije, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jerković, I. (2015) 'Primjena visokih temperatura u procesima prehrambene industrije', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jerkovi\'{c}, Ivona}, year = {2015}, pages = {18}, keywords = {proces, konzerviranje, sterilizacija, pasterizacija}, title = {Primjena visokih temperatura u procesima prehrambene industrije}, keyword = {proces, konzerviranje, sterilizacija, pasterizacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jerkovi\'{c}, Ivona}, year = {2015}, pages = {18}, keywords = {process, canning, sterilization, pasteurization}, title = {Applications of high temperature in processes of the food industry}, keyword = {process, canning, sterilization, pasteurization}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font