Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 793663

Kemijski sastav i senzorska svojstva Prošeka


Budimir, Ana
Kemijski sastav i senzorska svojstva Prošeka, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Međusveučilišni prediplomski studij Mediteranska poljoprivreda, Split


CROSBI ID: 793663 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav i senzorska svojstva Prošeka
(The chemical composition and sensory properties of Prošek)

Autori
Budimir, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Međusveučilišni prediplomski studij Mediteranska poljoprivreda

Mjesto
Split

Datum
25.09

Godina
2015

Stranica
24

Mentor
Budić-Leto, Irena

Ključne riječi
prošek ; kemijski sastav ; senzorska svojstva ; aroma
(prošek ; chemical composition ; sensory characteristics ; aroma)

Sažetak
Prošek je desertno kvalitetno ili desertno vrhunsko vino čija je proizvodnja prema Listi tradicionalnih izraza za vino (NN 75/13, NN 138/13) ograničena na zemljopisna područja uzgoja vinove loze u vinogradarskim podregijama Sjeverna Dalmacija, Srednja i Južna Dalmacija te Dalmatinska zagora. Prošek se proizvodi od bijelih i crnih autohtonih sorti grožđa, specifičnom tehnologijom iz prosušenog grožđa. Najvažniji čimbenici koji utječu na kakvoću prošeka su područje uzgoja vinove loze, sorta grožđa, način prosušivanja grožđa, uvjeti vinifikacije te uvjeti dozrijevanja i starenja prošeka. Desertna vina proizvode se u različitim krajevima svijeta i svugdje su izrazito cijenjena. Njihova proizvodnja je specifična i ograničena samo na pojedina područja. Proizvodnja vina od prosušenog grožđa je raširena u mediteranskim zemljama među kojima se posebno ističu vina naziva „passito“ koja se proizvode u pojedinim područjima Italije (Vin Santo) i Grčke. Cilj ovog rada je istražiti kemijski sastav i senzorska svojstva prošeka, prema literaturnim podacima. Podaci kemijskog sastava i senzorskih karakteristika prošeka usporediti će se s literaturnim podacima desertnih vina „passito“ koja se proizvode u pojedinim područjima Italije (Vin Santo).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
091-0910468-0452 - Biotehnološki parametri proizvodnje vrhunskog dalmatinskog desertnog vina-prošek (Lovrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Profili:

Avatar Url Irena Budić-Leto (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Budimir, Ana
Kemijski sastav i senzorska svojstva Prošeka, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Međusveučilišni prediplomski studij Mediteranska poljoprivreda, Split
Budimir, A. (2015) 'Kemijski sastav i senzorska svojstva Prošeka', diplomski rad, preddiplomski, Međusveučilišni prediplomski studij Mediteranska poljoprivreda, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Budimir, Ana}, year = {2015}, pages = {24}, keywords = {pro\v{s}ek, kemijski sastav, senzorska svojstva, aroma}, title = {Kemijski sastav i senzorska svojstva Pro\v{s}eka}, keyword = {pro\v{s}ek, kemijski sastav, senzorska svojstva, aroma}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Budimir, Ana}, year = {2015}, pages = {24}, keywords = {pro\v{s}ek, chemical composition, sensory characteristics, aroma}, title = {The chemical composition and sensory properties of Pro\v{s}ek}, keyword = {pro\v{s}ek, chemical composition, sensory characteristics, aroma}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font