Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 793654

Kemijski sastav rakije komovice


Pokrajčić, Mara
Kemijski sastav rakije komovice, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Međusveučilišni studij Mediteranska poljoprivreda, Split


CROSBI ID: 793654 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav rakije komovice
(The chemical composition of grape marc)

Autori
Pokrajčić, Mara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Međusveučilišni studij Mediteranska poljoprivreda

Mjesto
Split

Datum
25.09

Godina
2015

Stranica
27

Mentor
Budić-Leto, Irena

Ključne riječi
komovica ; kemijski sastav ; hlapljivi spojevi arome ; destilacija
(grape marc ; chemical composition ; volatile aroma compounds ; destillation)

Sažetak
Komovica je rakija koja se proizvodi destilacijom alkoholno fermentirane komine od grožđa. U Dalmaciji se tradicionalno proizvodi komovica zbog iskorištavanja sirovine koja zaostaje nakon proizvodnje vina. Na kemijski sastav komovice utječu brojni čimbenici od kojih su najvažniji: zdravstveno stanje i stupanj zrelosti grožđa, svojstva sorte, tehnologija prerade grožđa, način provođenja alkoholne fermentacije, proces destilacije kao i kemijske promjene koje se odvijaju tijekom odležavanja rakije. Na kvalitetu rakije znatno utječe sorta grožđa koja pridonosi konačnoj aromi, a u sebi nose i neke važne hlapljive spojeve: terpene i C 13- norizporenoide, koji su odgovorni za cvjetne i voćne arome. Uz alkohol kao osnovni sastojak rakije kemijski sastav rakije komovice s područja Dalmacije čine viši alkoholi, hlapljive kiseline, hlapljivi esteri, metanol i acetaldehid.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
091-0910468-0452 - Biotehnološki parametri proizvodnje vrhunskog dalmatinskog desertnog vina-prošek (Lovrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Profili:

Avatar Url Irena Budić-Leto (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pokrajčić, Mara
Kemijski sastav rakije komovice, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Međusveučilišni studij Mediteranska poljoprivreda, Split
Pokrajčić, M. (2015) 'Kemijski sastav rakije komovice', diplomski rad, preddiplomski, Međusveučilišni studij Mediteranska poljoprivreda, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pokraj\v{c}i\'{c}, Mara}, year = {2015}, pages = {27}, keywords = {komovica, kemijski sastav, hlapljivi spojevi arome, destilacija}, title = {Kemijski sastav rakije komovice}, keyword = {komovica, kemijski sastav, hlapljivi spojevi arome, destilacija}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pokraj\v{c}i\'{c}, Mara}, year = {2015}, pages = {27}, keywords = {grape marc, chemical composition, volatile aroma compounds, destillation}, title = {The chemical composition of grape marc}, keyword = {grape marc, chemical composition, volatile aroma compounds, destillation}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font