Pregled bibliografske jedinice broj: 793654
Kemijski sastav rakije komovice
Kemijski sastav rakije komovice, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Međusveučilišni studij Mediteranska poljoprivreda, Split
CROSBI ID: 793654 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav rakije komovice
(The chemical composition of grape marc)
Autori
Pokrajčić, Mara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Međusveučilišni studij Mediteranska poljoprivreda
Mjesto
Split
Datum
25.09
Godina
2015
Stranica
27
Mentor
Budić-Leto, Irena
Ključne riječi
komovica ; kemijski sastav ; hlapljivi spojevi arome ; destilacija
(grape marc ; chemical composition ; volatile aroma compounds ; destillation)
Sažetak
Komovica je rakija koja se proizvodi destilacijom alkoholno fermentirane komine od grožđa. U Dalmaciji se tradicionalno proizvodi komovica zbog iskorištavanja sirovine koja zaostaje nakon proizvodnje vina. Na kemijski sastav komovice utječu brojni čimbenici od kojih su najvažniji: zdravstveno stanje i stupanj zrelosti grožđa, svojstva sorte, tehnologija prerade grožđa, način provođenja alkoholne fermentacije, proces destilacije kao i kemijske promjene koje se odvijaju tijekom odležavanja rakije. Na kvalitetu rakije znatno utječe sorta grožđa koja pridonosi konačnoj aromi, a u sebi nose i neke važne hlapljive spojeve: terpene i C 13- norizporenoide, koji su odgovorni za cvjetne i voćne arome. Uz alkohol kao osnovni sastojak rakije kemijski sastav rakije komovice s područja Dalmacije čine viši alkoholi, hlapljive kiseline, hlapljivi esteri, metanol i acetaldehid.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
091-0910468-0452 - Biotehnološki parametri proizvodnje vrhunskog dalmatinskog desertnog vina-prošek (Lovrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split
Profili:
Irena Budić-Leto
(mentor)