Pregled bibliografske jedinice broj: 793603
Prednosti multivitamina s produljenim oslobađanjem
Prednosti multivitamina s produljenim oslobađanjem // Zbornik radova ; Hrvatsko društvo farmaceutskih tehničara, VI Sabor s međunarodnim sudjelovanjem / Gal, Martina (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo farmaceutskih tehničara, 2012. str. 179-179 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 793603 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prednosti multivitamina s produljenim oslobađanjem
(Advantages of multivitams with sinustained release)
Autori
Verbanac, Donatella
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik radova ; Hrvatsko društvo farmaceutskih tehničara, VI Sabor s međunarodnim sudjelovanjem
/ Gal, Martina - Zagreb : Hrvatsko društvo farmaceutskih tehničara, 2012, 179-179
Skup
Hrvatsk, o društvo farmaceutskih tehničaraVI. Sabor s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Bol, Hrvatska, 19.04.2012. - 21.04.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
multivitamini; probava; produljeno djelovanje; farmakokinetika
(multivitamin; digestion; long-lasting effect; pharmacokinetics)
Sažetak
Kad promatramo dnevno potrebne količine vitamina moramo imati na umu da su određena stanja povezana i sa većim potrebama za vitaminima, a to su u prvom redu rast, rekonvalescencija, trudnoća, laktacija i stres. U tim slučajevima moramo uvođenjem u svakodnevne obroke većih količina namirnica u kojima se pojedini vitamini nalaze ili pak upotrebom specijalnih dijetetskih preparata, zadovoljiti te povećane potrebe organizma za pojedinim vitaminima.U našem organizmu vitamini se najvećim dijelom ne mogu sintetizirati, a neophodni su i nezamjenjivi za normalno odvijanje izmjene tvari u našem tijelu. Zahvaljujući njima i velikim molekulama koje nazivamo enzimima, a čiji su vitamini "pomoćnici", naš organizam funkcionira u ovakvom životnom obliku kakav mi danas poznajemo. Male količine pojedinih vitamina mogu se sintetizirati u našem organizmu, poput vitamina D (pod utjecajem sunčevih zraka), vitamin K i vitamin H (biotin) uz pomoć crijevne mikroflore, vitamin B3 (niacin) iz jedne aminokiseline - triptofana koju moramo unijeti putem hrane. Kao zanimljivost možemo navesti činjenicu da su neki vitamini esencijalne tvari, (ne mogu se sintetizirati u našem organizmu, već se moraju unijeti hranom), samo za sisavce, poput npr. vitamina B1, dok je nasuprot tome vitamin C esencijalan za čovjeka i zamorče i još neke vrste, ali većina životinja posjeduje sposobnost sinteze tog vitamina.Spoznaje o vitaminima, koje su uvjetovale promjene prehrambenih navika i preventivno uzimanje tih tvari, značajno su smanjile učestalost pojave hipovitaminoza, bolesti koje se javljaju kao posljedica nedostatnog unosa jednog ili više vrsta vitamina. Tako su dodaci prehrani u obliku obogaćenih namirnica (funkcionalna hrana i voda) uvršteni u piramidu prehrane koju preporuča Svjetska zdravstvena organizacija, a sastavljena je na osnovu istraživanja koje su tijekom više desetaka godina proveli stručnjaci Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Bostonu u Sjedinjenim američkim državama.Međutim neophodno je da određena količina toliko potrebnih vitamina i minerala dođe u našu krv i na točno određeno mjesto u organizmu. Osim toga, potrebno je da se određena količina esencijalnih tvari nađe na pravom mjestu i u određeno vrijeme, ponekad je ona potrebna tijekom cijelog dana. Zahvaljujući novim tehnološkim rješenjima u području farmaceutske tehnologije, formulacija i kemije materijala dostupni su nam i specijalni pripravci koji olakšavaju zadovoljavanje i ovog iznimno velikog zahtjeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti