Pregled bibliografske jedinice broj: 790287
Dnevni unos soli putem tradicionalnih mesnih proizvoda u Hrvatskoj
Dnevni unos soli putem tradicionalnih mesnih proizvoda u Hrvatskoj // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 17 (2015), 6; 534-540 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 790287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dnevni unos soli putem tradicionalnih mesnih proizvoda u Hrvatskoj
(Daily salt intake through traditional meat products in Croatia)
Autori
Pleadin, Jelka ; Koprivnjak, Olivera ; Krešić, Greta ; Gross- Bošković, Andrea ; Buzjak Služek, Vlatka ; Tomljanović, Ana ; Kovačević, Dragan
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 17
(2015), 6;
534-540
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
maseni udio soli ; tradicionalni mesni proizvodi ; kobasice ; suhomesnati proizvodi ; slanine ; dnevni unos ; prehrambene navike
(mass fraction of salt ; traditional meat products ; sausages ; cured meat products ; bacons ; daily intake ; eating habits)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti udio kuhinjske soli (NaCl) u tradicionalnim mesnim proizvodima iz skupine trajnih kobasica, trajnih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda te slanina, podrijetlom s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz tri hrvatska proizvodna područja: Istre i Dalmacije, Središnje te Istočne Hrvatske. Maseni udio soli određen je u 124 uzorka tradicionalnih mesnih proizvoda te su utvrđene vrijednosti po vrstama proizvoda i proizvodnim područjima korelirane s prosječnom dnevnom konzumacijom mesnih proizvoda u Hrvatskoj te preporučenim dnevnim unosom soli. Rezultati analize pokazali su najveći udio soli u suhomesnatim proizvodima (6, 16±0, 68%), zatim u slanini (5, 30±0, 71%) te najmanji u trajnim kobasicama (4, 20±0, 60%). Statistički značajna razlika u udjelu soli nije utvrđena (p > 0, 05) između domaće kobasice i kulena. U skupini trajnih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda utvrđen je statistički značajno veći (p < 0, 05) udio soli u suhoj šunki i pršutu u odnosu na suhu vratinu, lopaticu i svinjsku pečenicu te dimljenu vratinu. U kategoriji slanina, između slanine, špeka i pancete, nije utvrđena statistički značajna razlika (p > 0, 05). Udjeli soli u istim vrstama mesnih proizvoda u ovisnosti o proizvodnom području Hrvatske, nisu se statistički značajno razlikovali što je rezultat sličnosti u recepturama i tehnologijama proizvodnje. Rezultati istraživanja potvrđuju da tradicionalni mesni proizvodi predstavljaju značajan izvor soli te da stoga, u cilju očuvanja ljudskog zdravlja, trebaju biti umjereno zastupljeni u ljudskoj prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Medicinski fakultet, Rijeka,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija
Profili:
Dragan Kovačević
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Greta Krešić
(autor)
Olivera Koprivnjak
(autor)
Andrea Gross-Bošković
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts