Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 789325

UTJECAJ UVJETA SMRZAVANJA KISELOG TIJESTA NA PREŽIVLJAVANJE STARTER KULTURA


Balić, Ema
UTJECAJ UVJETA SMRZAVANJA KISELOG TIJESTA NA PREŽIVLJAVANJE STARTER KULTURA, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 789325 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ UVJETA SMRZAVANJA KISELOG TIJESTA NA PREŽIVLJAVANJE STARTER KULTURA
(INFLUENCE OF FREEZING CONDITIONS ON SURVIVAL OF STARTER CULTURES)

Autori
Balić, Ema

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.09

Godina
2015

Stranica
34

Mentor
Novotni, Dubravka

Ključne riječi
ječam; kiselo tijesto; Lactobacillus reuteri; zamrzavanje
(barley; sourdough; Lactobacillus reuteri; freezing)

Sažetak
Kako raste potreba za funkcionalnim pekarskim proizvodima, tako je od iznimne važnosti razvitak tehnologije proizvodnje i čuvanja ječmenog kiselog tijesta. U ovom radu je ispitan utjecaj čuvanja ječmenog kiselog tijesta u uvjetima hladnjaka i zamrzivača na preživljavanje starter kultura. Zamrzavanje je provedeno primjenog visokog tlaka, imerzijom ili strujom hladnog zraka u šokeru. Kao starter kultura je korištena heterofermentativna bakterija mliječne kiseline Lactobacillus reuteri. Određen je broj živih stanica laktobacila u svježem kiselom tijestu te nakon čuvanja 7, 14 i 28 dana na +4 ili -18oC. Dobiveni rezultati upućuju na to na nije došlo do značajnih promjena u broju živih laktobacila kod zamrzavanja imerzijom i šokerom, dok se zamrzavanjem visokim tlakom značajno smanjio broj živih stanica u kiselom tijestu. U hladnjaku se nije značajno promijenio broj živih stanica laktobacila te nije došlo do pojave plijesni na kiselom tijestu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Novotni (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Balić, Ema
UTJECAJ UVJETA SMRZAVANJA KISELOG TIJESTA NA PREŽIVLJAVANJE STARTER KULTURA, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Balić, E. (2015) 'UTJECAJ UVJETA SMRZAVANJA KISELOG TIJESTA NA PREŽIVLJAVANJE STARTER KULTURA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bali\'{c}, Ema}, year = {2015}, pages = {34}, keywords = {je\v{c}am, kiselo tijesto, Lactobacillus reuteri, zamrzavanje}, title = {UTJECAJ UVJETA SMRZAVANJA KISELOG TIJESTA NA PRE\v{Z}IVLJAVANJE STARTER KULTURA}, keyword = {je\v{c}am, kiselo tijesto, Lactobacillus reuteri, zamrzavanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bali\'{c}, Ema}, year = {2015}, pages = {34}, keywords = {barley, sourdough, Lactobacillus reuteri, freezing}, title = {INFLUENCE OF FREEZING CONDITIONS ON SURVIVAL OF STARTER CULTURES}, keyword = {barley, sourdough, Lactobacillus reuteri, freezing}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font