Pregled bibliografske jedinice broj: 789325
UTJECAJ UVJETA SMRZAVANJA KISELOG TIJESTA NA PREŽIVLJAVANJE STARTER KULTURA
UTJECAJ UVJETA SMRZAVANJA KISELOG TIJESTA NA PREŽIVLJAVANJE STARTER KULTURA, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 789325 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ UVJETA SMRZAVANJA KISELOG TIJESTA NA PREŽIVLJAVANJE STARTER KULTURA
(INFLUENCE OF FREEZING CONDITIONS ON SURVIVAL OF STARTER CULTURES)
Autori
Balić, Ema
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2015
Stranica
34
Mentor
Novotni, Dubravka
Ključne riječi
ječam; kiselo tijesto; Lactobacillus reuteri; zamrzavanje
(barley; sourdough; Lactobacillus reuteri; freezing)
Sažetak
Kako raste potreba za funkcionalnim pekarskim proizvodima, tako je od iznimne važnosti razvitak tehnologije proizvodnje i čuvanja ječmenog kiselog tijesta. U ovom radu je ispitan utjecaj čuvanja ječmenog kiselog tijesta u uvjetima hladnjaka i zamrzivača na preživljavanje starter kultura. Zamrzavanje je provedeno primjenog visokog tlaka, imerzijom ili strujom hladnog zraka u šokeru. Kao starter kultura je korištena heterofermentativna bakterija mliječne kiseline Lactobacillus reuteri. Određen je broj živih stanica laktobacila u svježem kiselom tijestu te nakon čuvanja 7, 14 i 28 dana na +4 ili -18oC. Dobiveni rezultati upućuju na to na nije došlo do značajnih promjena u broju živih laktobacila kod zamrzavanja imerzijom i šokerom, dok se zamrzavanjem visokim tlakom značajno smanjio broj živih stanica u kiselom tijestu. U hladnjaku se nije značajno promijenio broj živih stanica laktobacila te nije došlo do pojave plijesni na kiselom tijestu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Novotni
(mentor)