Pregled bibliografske jedinice broj: 787105
Antioksidacijski odgovor enzima u izdanku i korijenu klijanaca pšenice na tretman cinkom
Antioksidacijski odgovor enzima u izdanku i korijenu klijanaca pšenice na tretman cinkom, 2015., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 787105 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijski odgovor enzima u izdanku i korijenu klijanaca pšenice na tretman cinkom
(The response of antioxidant enzymes to zinc treatment in the shoots and roots of wheat seedlings)
Autori
Kreković, Tihana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
25.09
Godina
2015
Stranica
50
Mentor
Štolfa, Ivna
Neposredni voditelj
Vuković Rosemary
Ključne riječi
cink; Triticum aestivum L.; izdanak; korijen; glutation-reduktaza; glutation-peroksidaza; glutation-S-transferaza
(zinc; Triticum aestivum L.; shoot; root; glutathione reductase; glutathione peroxidase; glutathione S-transferase)
Sažetak
Cink je važan mikronutrijent koji ima važnu ulogu u brojnim metaboličkim procesima u biljci, no pri većim koncentracijama je toksičan te može uzrokovati inhibiciju rasta i oksidacijski stres u brojnim biljnim vrstama. S ciljem istraživanja utjecaja cinka na antioksidacijski odgovor u korijenu i izdanku, mladi klijanci dviju sorti ozime pšenice (Divana i Srpanjka) tretirani su s dva različita izvora cinka (cinkov sulfat i cink- EDTA) tijekom sedam dana. Tretman cinkom nije značajno utjecao na klijavost obje sorte pšenice, dok je tretman cink-EDTA značajno povećao omjer mase korijena i izdanka kod sorte Srpanjka. Tretman cinkom uzrokovao je promjene u aktivnosti glutation-reduktaze, glutation- peroksidaze i glutation-S-transferaze koje su bile uvjetovane sortom, vrstom biljnog organa i kemijskim oblikom cinka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju