Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 786524

Učinci genotipa, okoline i razine dušične gnojidbe na indirektne pokazatelje pekarske kakvoće i reološka svojstva


Jukić, Katarina; Ikić, Ivica; Maričević, Marko; Bukan, Miroslav; Lovrić, Ana; Šarčević, Hrvoje
Učinci genotipa, okoline i razine dušične gnojidbe na indirektne pokazatelje pekarske kakvoće i reološka svojstva // Book of abstracts / Jukić, Marko (ur.).
Osijek, 2015. str. 15-15 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 786524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinci genotipa, okoline i razine dušične gnojidbe na indirektne pokazatelje pekarske kakvoće i reološka svojstva
(The effect of genotyp, environment and nitrogen fertilization level on indirect quality parameters and rheological properties)

Autori
Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Lovrić, Ana ; Šarčević, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts / Jukić, Marko - Osijek, 2015, 15-15

Skup
8th International and 10th Croatian Congress of Cereal Technologists Flour-Bread '15

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 29.10.2015. - 30.10.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
ozima pšenica ; dušik ; kvaliteta ; reološka svojstva
(winter wheat ; nitrogen ; quality ; rheological properties)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj genotipa, okoline i razine dušične gnojidbe na indirektne pokazatelje kakvoće kao i na reološka svojstva pšenice. U pokus je bilo uključeno ukupno 19 genotipova ozime pšenice (Triticum aestivum L.) koji su tijekom tri vegetacijske godine posijani u osam okolina (osam kombinacija lokacija-godina) kod dvije razine dušika (80 i 180 kgN/ha). Analiza varijance provedena je kombinirano kroz dvije razine gnojidbe kao i posebno za svaku razinu dušika korištenjem GLM procedure u statističkom programu SAS. Rezultati istraživanja pokazali su da su genotip, okolina i razina dušika, kao izvori varijabilnosti, bili visoko značajni za sva proučavana svojstva kakvoće. Kod indirektnih pokazatelja kakvoće, genotip je imao najveći utjecaj na sedimentacijsku vrijednost (44.6%), vlažni gluten (34.2%) i gluten indeks (67.8%), a okolina na padajući broj (37.7%), dok je na sadržaj proteina najveći utjecaj imala razina dušika (32.6%). Kod farinografskih pokazatelja kakvoće, okolina je imala najveći utjecaj na grupu kakvoće (32.1%), dok je kod preostalih farinografskih pokazatelja, kao i kod svih ekstenzografskih pokazatelja kakvoće, najveći udio u ukupnoj varijabilnosti imao genotip.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Jukić, Katarina; Ikić, Ivica; Maričević, Marko; Bukan, Miroslav; Lovrić, Ana; Šarčević, Hrvoje
Učinci genotipa, okoline i razine dušične gnojidbe na indirektne pokazatelje pekarske kakvoće i reološka svojstva // Book of abstracts / Jukić, Marko (ur.).
Osijek, 2015. str. 15-15 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Jukić, K., Ikić, I., Maričević, M., Bukan, M., Lovrić, A. & Šarčević, H. (2015) Učinci genotipa, okoline i razine dušične gnojidbe na indirektne pokazatelje pekarske kakvoće i reološka svojstva. U: Jukić, M. (ur.)Book of abstracts.
@article{article, author = {Juki\'{c}, Katarina and Iki\'{c}, Ivica and Mari\v{c}evi\'{c}, Marko and Bukan, Miroslav and Lovri\'{c}, Ana and \v{S}ar\v{c}evi\'{c}, Hrvoje}, editor = {Juki\'{c}, M.}, year = {2015}, pages = {15-15}, keywords = {ozima p\v{s}enica, du\v{s}ik, kvaliteta, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {U\v{c}inci genotipa, okoline i razine du\v{s}i\v{c}ne gnojidbe na indirektne pokazatelje pekarske kakvo\'{c}e i reolo\v{s}ka svojstva}, keyword = {ozima p\v{s}enica, du\v{s}ik, kvaliteta, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Juki\'{c}, Katarina and Iki\'{c}, Ivica and Mari\v{c}evi\'{c}, Marko and Bukan, Miroslav and Lovri\'{c}, Ana and \v{S}ar\v{c}evi\'{c}, Hrvoje}, editor = {Juki\'{c}, M.}, year = {2015}, pages = {15-15}, keywords = {winter wheat, nitrogen, quality, rheological properties}, title = {The effect of genotyp, environment and nitrogen fertilization level on indirect quality parameters and rheological properties}, keyword = {winter wheat, nitrogen, quality, rheological properties}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font