Pregled bibliografske jedinice broj: 786524
Učinci genotipa, okoline i razine dušične gnojidbe na indirektne pokazatelje pekarske kakvoće i reološka svojstva
Učinci genotipa, okoline i razine dušične gnojidbe na indirektne pokazatelje pekarske kakvoće i reološka svojstva // Book of abstracts / Jukić, Marko (ur.).
Osijek, 2015. str. 15-15 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 786524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinci genotipa, okoline i razine dušične gnojidbe na indirektne pokazatelje pekarske kakvoće i reološka svojstva
(The effect of genotyp, environment and nitrogen fertilization level on indirect quality parameters and rheological properties)
Autori
Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Lovrić, Ana ; Šarčević, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts
/ Jukić, Marko - Osijek, 2015, 15-15
Skup
8th International and 10th Croatian Congress of Cereal Technologists Flour-Bread '15
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 29.10.2015. - 30.10.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ozima pšenica ; dušik ; kvaliteta ; reološka svojstva
(winter wheat ; nitrogen ; quality ; rheological properties)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj genotipa, okoline i razine dušične gnojidbe na indirektne pokazatelje kakvoće kao i na reološka svojstva pšenice. U pokus je bilo uključeno ukupno 19 genotipova ozime pšenice (Triticum aestivum L.) koji su tijekom tri vegetacijske godine posijani u osam okolina (osam kombinacija lokacija-godina) kod dvije razine dušika (80 i 180 kgN/ha). Analiza varijance provedena je kombinirano kroz dvije razine gnojidbe kao i posebno za svaku razinu dušika korištenjem GLM procedure u statističkom programu SAS. Rezultati istraživanja pokazali su da su genotip, okolina i razina dušika, kao izvori varijabilnosti, bili visoko značajni za sva proučavana svojstva kakvoće. Kod indirektnih pokazatelja kakvoće, genotip je imao najveći utjecaj na sedimentacijsku vrijednost (44.6%), vlažni gluten (34.2%) i gluten indeks (67.8%), a okolina na padajući broj (37.7%), dok je na sadržaj proteina najveći utjecaj imala razina dušika (32.6%). Kod farinografskih pokazatelja kakvoće, okolina je imala najveći utjecaj na grupu kakvoće (32.1%), dok je kod preostalih farinografskih pokazatelja, kao i kod svih ekstenzografskih pokazatelja kakvoće, najveći udio u ukupnoj varijabilnosti imao genotip.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Lovrić
(autor)
Miroslav Bukan
(autor)
Marko Maričević
(autor)
Ivica Ikić
(autor)
Katarina Jukić
(autor)
Hrvoje Šarčević
(autor)