Pregled bibliografske jedinice broj: 786384
Markronutritivni sastav brašna rogača hrvatskog priobalja
Markronutritivni sastav brašna rogača hrvatskog priobalja, 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 786384 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Markronutritivni sastav brašna rogača hrvatskog priobalja
(Macronutrient composition of carob flour from the Croatian coastline)
Autori
Prevendar, Morana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
12.03
Godina
2015
Stranica
49
Mentor
Vujić, Lovorka
Ključne riječi
Makronutrijenti; rogač; brašno rogača; AOAC metode; nutritivni potencijal
(Macronutrients; carob; carob flour; AOAC methods; nutritional potencial)
Sažetak
Rogač, iako prisutan na Mediteranu već stoljećima gdje se koristi i kao hrana i kao lijek, u našim je krajevima neopravdano zapostavljen. U doba rastuće svjesnosti o utjecaju hrane na zdravlje, pravilna prehrana je jedan od načina na koji se borimo s raznim bolestima modernog društva. Stoga se i rogač ponovno afirmira kao nezaobilazan dio zdrave prehrane. Obzirom da danas postoje vrlo oskudna istraživanja o sortama rogača s područja hrvatskog dijela Jadrana, cilj ovog rada je bio odrediti makronutritivni sastav te nutritivni potencijal rogača samoniklog na području koje obuhvaća otoke i obalu srednje i južne Dalmacije. Makronutitivni sastav (proteini, masti, vlaga, pepeo i ugljikohidrati) rogačevog brašna određen je standardnim AOAC metodama. Udio vode je određen termogravimetrijski, udio masti metodom po Soxhletu, proteina metodom po Kjeldahu dok je udio pepela određen metodom suhog spaljivanja. Udio ugljikohidrata je izračunat metodom razlike. Rezultati analize pokazuju da u brašnu rogača prevladavaju ugljikohidrati, praćeni vodom, proteinima, pepelima te naposljetku mastima, čiji je udio iznimno nizak. Obzirom da je ovo istraživanje makronutritivnog sastava brašna rogača samonikog na području Hrvatske prvo ovakve prirode ono omogućava jasan uvid u nutritivni potencijal ove sve popularnije namirnice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Diplomski rad