Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 786174

Od istarskog feuda do duždevskog stola: meso i druge namirnice životinjskog podrijetla (kraj 16. i početak 17. stoljeća)


Doblanović, Danijela
Od istarskog feuda do duždevskog stola: meso i druge namirnice životinjskog podrijetla (kraj 16. i početak 17. stoljeća) // Animalia, bestiae, ferrae…: O životinjama u povijesti na jadranskom prostoru / Mogorović Crljenko, Marija i Uljančić Vekić, Elena (ur.).
Poreč: Zavičajni muzej Poreštine ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ; Državni arhiv u Pazinu, 2015. str. 136-142


CROSBI ID: 786174 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Od istarskog feuda do duždevskog stola: meso i druge namirnice životinjskog podrijetla (kraj 16. i početak 17. stoljeća)
(From the Istrian Feudal Estate to the Dog's Table: Meat and Other Food of Animal Origin (The End of the Sixteenth Century and the Beginning of the Seventeenth Century))

Autori
Doblanović, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Animalia, bestiae, ferrae…: O životinjama u povijesti na jadranskom prostoru

Urednik/ci
Mogorović Crljenko, Marija i Uljančić Vekić, Elena

Izdavač
Zavičajni muzej Poreštine ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ; Državni arhiv u Pazinu

Grad
Poreč

Godina
2015

Raspon stranica
136-142

ISBN
978-953-8060-00-9

Ključne riječi
hrana, meso, divljač, Istra, Venecija, 16. i 17. stoljeće
(food, meat, venison, Istria, Venice, 16th and 17th century)

Sažetak
Na temelju bogatih obiteljskih fondova obitelji Grimani, ponajviše korespondencije, autorica promatra prisutnost namirnica životinjskog podrijetla na stolu duždevske obitelji Grimani. Analizirala je sličnosti i razlike, dodirne točke između "siromašne" i "bogate" kuhinje i važnost istarskih feudalnih posjeda kao izvora hrane za mletačko plemstvo. Istarski su feudalni posjedi, Savičenta i Vižinada, svakako imali veliku važnost kao izvori, ali i posrednici u nabavljanju mnogih prehrambenih artikala. Namirnice koje su se slale u Veneciju svjedoče o velikoj važnosti ptica (jarebica i dr.) u prehrani viših slojeva, ali i elementima seljačke kuhinje na plemićkome stolu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli


Citiraj ovu publikaciju:

Doblanović, Danijela
Od istarskog feuda do duždevskog stola: meso i druge namirnice životinjskog podrijetla (kraj 16. i početak 17. stoljeća) // Animalia, bestiae, ferrae…: O životinjama u povijesti na jadranskom prostoru / Mogorović Crljenko, Marija i Uljančić Vekić, Elena (ur.).
Poreč: Zavičajni muzej Poreštine ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ; Državni arhiv u Pazinu, 2015. str. 136-142
Doblanović, D. (2015) Od istarskog feuda do duždevskog stola: meso i druge namirnice životinjskog podrijetla (kraj 16. i početak 17. stoljeća). U: Mogorović Crljenko, Marija i Uljančić Vekić, Elena (ur.) Animalia, bestiae, ferrae…: O životinjama u povijesti na jadranskom prostoru. Poreč, Zavičajni muzej Poreštine ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ; Državni arhiv u Pazinu, str. 136-142.
@inbook{inbook, author = {Doblanovi\'{c}, Danijela}, year = {2015}, pages = {136-142}, keywords = {hrana, meso, divlja\v{c}, Istra, Venecija, 16. i 17. stolje\'{c}e}, isbn = {978-953-8060-00-9}, title = {Od istarskog feuda do du\v{z}devskog stola: meso i druge namirnice \v{z}ivotinjskog podrijetla (kraj 16. i po\v{c}etak 17. stolje\'{c}a)}, keyword = {hrana, meso, divlja\v{c}, Istra, Venecija, 16. i 17. stolje\'{c}e}, publisher = {Zavi\v{c}ajni muzej Pore\v{s}tine ; Sveu\v{c}ili\v{s}te Jurja Dobrile u Puli ; Dr\v{z}avni arhiv u Pazinu}, publisherplace = {Pore\v{c}} }
@inbook{inbook, author = {Doblanovi\'{c}, Danijela}, year = {2015}, pages = {136-142}, keywords = {food, meat, venison, Istria, Venice, 16th and 17th century}, isbn = {978-953-8060-00-9}, title = {From the Istrian Feudal Estate to the Dog's Table: Meat and Other Food of Animal Origin (The End of the Sixteenth Century and the Beginning of the Seventeenth Century)}, keyword = {food, meat, venison, Istria, Venice, 16th and 17th century}, publisher = {Zavi\v{c}ajni muzej Pore\v{s}tine ; Sveu\v{c}ili\v{s}te Jurja Dobrile u Puli ; Dr\v{z}avni arhiv u Pazinu}, publisherplace = {Pore\v{c}} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font