Pregled bibliografske jedinice broj: 786174
Od istarskog feuda do duždevskog stola: meso i druge namirnice životinjskog podrijetla (kraj 16. i početak 17. stoljeća)
Od istarskog feuda do duždevskog stola: meso i druge namirnice životinjskog podrijetla (kraj 16. i početak 17. stoljeća) // Animalia, bestiae, ferrae…: O životinjama u povijesti na jadranskom prostoru / Mogorović Crljenko, Marija i Uljančić Vekić, Elena (ur.).
Poreč: Zavičajni muzej Poreštine ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ; Državni arhiv u Pazinu, 2015. str. 136-142
CROSBI ID: 786174 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Od istarskog feuda do duždevskog stola: meso i druge namirnice životinjskog podrijetla (kraj 16. i početak 17. stoljeća)
(From the Istrian Feudal Estate to the Dog's Table: Meat and Other Food of Animal Origin (The End of the Sixteenth Century and the Beginning of the Seventeenth Century))
Autori
Doblanović, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Animalia, bestiae, ferrae…: O životinjama u povijesti na jadranskom prostoru
Urednik/ci
Mogorović Crljenko, Marija i Uljančić Vekić, Elena
Izdavač
Zavičajni muzej Poreštine ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ; Državni arhiv u Pazinu
Grad
Poreč
Godina
2015
Raspon stranica
136-142
ISBN
978-953-8060-00-9
Ključne riječi
hrana, meso, divljač, Istra, Venecija, 16. i 17. stoljeće
(food, meat, venison, Istria, Venice, 16th and 17th century)
Sažetak
Na temelju bogatih obiteljskih fondova obitelji Grimani, ponajviše korespondencije, autorica promatra prisutnost namirnica životinjskog podrijetla na stolu duždevske obitelji Grimani. Analizirala je sličnosti i razlike, dodirne točke između "siromašne" i "bogate" kuhinje i važnost istarskih feudalnih posjeda kao izvora hrane za mletačko plemstvo. Istarski su feudalni posjedi, Savičenta i Vižinada, svakako imali veliku važnost kao izvori, ali i posrednici u nabavljanju mnogih prehrambenih artikala. Namirnice koje su se slale u Veneciju svjedoče o velikoj važnosti ptica (jarebica i dr.) u prehrani viših slojeva, ali i elementima seljačke kuhinje na plemićkome stolu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Povijest
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Profili:
Danijela Doblanović Šuran
(autor)