Pregled bibliografske jedinice broj: 785828
Plan hranidbe konja
Plan hranidbe konja // 2.savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj / Franjo Poljak (ur.).
Slavonski Brod: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2015. str. 63-69 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 785828 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Plan hranidbe konja
Autori
Gregić Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
2.savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj
/ Franjo Poljak - Slavonski Brod : Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2015, 63-69
Skup
2.savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Slavonski brod, Hrvarska, 27.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
konj; hranidba; plan;
(Horse)
Sažetak
Osnovu svakog kvalitetnog uzgoja konja čini adekvatna hranidba. Prilikom planiranja hranidbe konja, treba voditi računa o specifičnostima probavnog sustava konja. Volumen probavnog sustava konja je oko 40 l /100 kg tjelesne mase. Specifičnosti probavnog sustava konja čini usna šupljina gdje započinje probava, želudac svega 8, 5-10% ukupnog volumena probavnog sustava i debelo crijevo sa 65% volumena probavnog trakta. Slijepo crijevo konja dvostruko je veće od goveđeg, u pogledu mikrobiološke aktivnosti i probave ugljikohidrata ono ima sličnu ulogu kao predželuci preživača (Sommer, 2007.). Konji nemaju žučnu vrećicu, što je specifično za njih, pa su veoma osjetljivi na masna krmiva. Smatra se da u normalnim uvjetima hranidbe želudac konja nikada nije prazan. Obrok se sastavlja prema uzdržnim i produktivnim potrebama konja. Uzdržne i proizvodne potrebe variraju, te ovise o pasmini i dobi životinje, težini treninga, temperamentu, sustavu držanja, klimatskim čimbenicima, kondicijskom i zdravstvenom stanju konja. Cilj ovoga rada je prikazati osnovne parametre u planiranju obroka konja, prema njegovim uzdržnim i produktivnim potrebama. Temelj uspješnog konjogojstva, dakako, je racionalna hranidba. Individualno pripremljena hranidba, sastavljanje obroka odgovarajućeg omjera hranjivih tvari i sirovih vlakana jamči zdravog konja. Obrok treba zadovoljiti uzdržne i produktivne potrebe konja. Konj čija je hranidba prilagođena njegovom uzrastu i dinamici rada, temelj je uspješnog uzgoja i dugovječnosti konja. Dnevne obroke potrebno je prilagoditi svakoj jedinki, kako bi uzgoj bio kvalitetan.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)