Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 785828

Plan hranidbe konja


Gregić Maja
Plan hranidbe konja // 2.savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj / Franjo Poljak (ur.).
Slavonski Brod: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2015. str. 63-69 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 785828 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Plan hranidbe konja

Autori
Gregić Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
2.savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj / Franjo Poljak - Slavonski Brod : Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2015, 63-69

Skup
2.savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj

Mjesto i datum
Slavonski brod, Hrvarska, 27.02.2015

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
konj; hranidba; plan;
(Horse)

Sažetak
Osnovu svakog kvalitetnog uzgoja konja čini adekvatna hranidba. Prilikom planiranja hranidbe konja, treba voditi računa o specifičnostima probavnog sustava konja. Volumen probavnog sustava konja je oko 40 l /100 kg tjelesne mase. Specifičnosti probavnog sustava konja čini usna šupljina gdje započinje probava, želudac svega 8, 5-10% ukupnog volumena probavnog sustava i debelo crijevo sa 65% volumena probavnog trakta. Slijepo crijevo konja dvostruko je veće od goveđeg, u pogledu mikrobiološke aktivnosti i probave ugljikohidrata ono ima sličnu ulogu kao predželuci preživača (Sommer, 2007.). Konji nemaju žučnu vrećicu, što je specifično za njih, pa su veoma osjetljivi na masna krmiva. Smatra se da u normalnim uvjetima hranidbe želudac konja nikada nije prazan. Obrok se sastavlja prema uzdržnim i produktivnim potrebama konja. Uzdržne i proizvodne potrebe variraju, te ovise o pasmini i dobi životinje, težini treninga, temperamentu, sustavu držanja, klimatskim čimbenicima, kondicijskom i zdravstvenom stanju konja. Cilj ovoga rada je prikazati osnovne parametre u planiranju obroka konja, prema njegovim uzdržnim i produktivnim potrebama. Temelj uspješnog konjogojstva, dakako, je racionalna hranidba. Individualno pripremljena hranidba, sastavljanje obroka odgovarajućeg omjera hranjivih tvari i sirovih vlakana jamči zdravog konja. Obrok treba zadovoljiti uzdržne i produktivne potrebe konja. Konj čija je hranidba prilagođena njegovom uzrastu i dinamici rada, temelj je uspješnog uzgoja i dugovječnosti konja. Dnevne obroke potrebno je prilagoditi svakoj jedinki, kako bi uzgoj bio kvalitetan.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Pravni fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Maja Gregić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gregić Maja
Plan hranidbe konja // 2.savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj / Franjo Poljak (ur.).
Slavonski Brod: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2015. str. 63-69 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Gregić Maja (2015) Plan hranidbe konja. U: Franjo Poljak (ur.)2.savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj.
@article{article, year = {2015}, pages = {63-69}, keywords = {konj, hranidba, plan, }, title = {Plan hranidbe konja}, keyword = {konj, hranidba, plan, }, publisher = {Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA)}, publisherplace = {Slavonski brod, Hrvarska} }
@article{article, year = {2015}, pages = {63-69}, keywords = {Horse}, title = {Plan hranidbe konja}, keyword = {Horse}, publisher = {Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA)}, publisherplace = {Slavonski brod, Hrvarska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font