Pregled bibliografske jedinice broj: 784352
NALAZ BAKTERIJA RODA SALMONELLA SPP. U KONZUMNIM JAJIMA
NALAZ BAKTERIJA RODA SALMONELLA SPP. U KONZUMNIM JAJIMA // 7. Simpozij"Peradarski dani" 2007.s međunarodnim sudjelovajem / Balenović, Mirta (ur.).
Zagreb: GRAFO 900, 2007. str. 205-209 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 784352 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
NALAZ BAKTERIJA RODA SALMONELLA SPP. U KONZUMNIM JAJIMA
(FINDINGS ON THE BACTERIAL OF GENUS SALMONELLA SPP. IN TABLE EGGS)
Autori
Krstulović, Fani ; Šimpraga, Borka ; Marijana Sokolović, Marijana ; Zglavnik, Tihomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
7. Simpozij"Peradarski dani" 2007.s međunarodnim sudjelovajem
/ Balenović, Mirta - Zagreb : GRAFO 900, 2007, 205-209
ISBN
978-953-96259-7-7
Skup
7. Simpozij"Peradarski dani" 2007.s međunarodnim sudjelovajem
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 07.05.2007. - 10.05.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
bakterija; Salmonella; konzumna jaja
(bacteria; Salmonella; table eggs)
Sažetak
U razdoblju od 2002. do 2006. godine u Laboratoriju za bakteriologiju Centra za peradarstvo, Zagreb, pretraženo je 18.747 uzoraka konzumnih jaja na prisutnost bakterija iz roda Salmonella. Izdvajanje i identifikacija salmonela obavljeno je prema uputama standardnih metoda i ISO metode (Andrews, 1992. ; HRN EN ISO 6579, 2003.). Iz 206 (1, 1%) uzoraka jaja izdvojene su salmonele. Najviše izolata izdvojeno je 2004. godine i to 89 ili 22, 2%, zatim 2003. - 65 ili 1, 50%, 2005. - 20 ili 0, 52%, 2002. - 16 ili 0, 66% te 2006. - 16 ili 0, 37 % ukupnog broja pretraženih uzoraka u toj godini. Najčešće izdvajani serotip salmonela bio je Salmonella Enteritidis, dok su Salmonella Typhimurium i ostale salmonele pronađene u manjem broju. Biokemijska karakterizacija izdvojenih salmonela napravljena je korištenjem API stripova ID 32E za enterobakterije. Pripadnost serotipu određena je serološkom tipizacijom s polivalentnim i monovalentnim antiserumima.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
Napomena
In the period between the years 2002 to 2006, in the Laboratory for Bacteriology of the Poultry Centre (Zagreb, Croatia), 18.747 samples of table eggs were analyzed for the presence of the bacteria from the genus Salmonella. The isolation and identification of the salmonella bacteria was performed according to the instructions on standard methods and ISO method (Andrews, 1992 ; HRN EN ISO 6579, 2003). Salmonella bacteria were isolated out of 206 (1, 1%) egg samples. The most isolates were isolated in 2004, namely 89 or 22, 2%, then in 2003 - 65 or 1, 50%, in 2005 - 20 or 0, 52%, in 2002 - 16 or 0, 66%, and in 2006 - 16 or 0, 37 % out of the total number of analyzed samples in that year. The most frequently isolated serotype of salmonellae was Salmonella Enteritidis, while Salmonella Typhimurium and other Salmonellae were found in small numbers. Biochemical characterization of isolated salmonellae has been performed by using API strips ID 32E for enterobacteria. The belonging to the serotype is determined with the serological typisation with polyvalent and monovalent antiserums.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb