Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 783753

Optimalni protein u hranidbi konzumnih nesilica


Zglavnik, Tihomir
Optimalni protein u hranidbi konzumnih nesilica // "VETERINARSKI DANI 2013" / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb, 2013. str. 93-99 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 783753 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimalni protein u hranidbi konzumnih nesilica
(Optimal protein in feeding laying hens)

Autori
Zglavnik, Tihomir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
"VETERINARSKI DANI 2013" / Harapin, Ivica - Zagreb, 2013, 93-99

Skup
"VETERINARSKI DANI 2013"

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 09.12.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
protein; kokoš; jaje; nesivost
(protein; laying hens; egg; egg production)

Sažetak
Posljednjih godina došlo je do zanačajnog poskupljenja cijena sirovina koje čine sirovi protein u smjesama. Direktivom IPPC 2008/1/EC i Direktivom 1999/74/EC uvedeni su novi pristupi u tehnologiji držanja i hranidbe konzumnih nesilica. Zbog toga je potrebno redefiniranti sirovi protein u smjesama. Dosadašnje preporučene vrijednosti proteina kretale su se između 14 – 17%. Prelaskom na etažni sustav držanja konverzija hrane povećana je za 10 – 15%. Takav način držanja ima manji prinos jajčane mase. Razmatrajući potrebe konzumnih nesilica u proizvodnji moguće je uštedjeti protein dodacima esencijalnih aminokiselina i enzima kojima poboljšavamo iskoristivosth rane. Takvim pristupom moguće je uštedjeti 1-2% proteina. Potrebe se kreiraju na izračunima maksimalnih vrijednosti za zadovoljenje proizvodnje jaja.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina

Napomena
In recent years there has been significant price growth of raw materials used to make raw protein mixtures. IPPC Directive 2008/1/EC and Directive 1999/74/EC introduced new approaches in technology keeping and feeding laying hens. It is therefore necessary to redefine raw protein in mixtures. Until now, recommended protein values ranged between 14 -17%. By upgrading to cage free system of hen keeping, food conversion increased by 10 – 15%. Such a way of keeping has a lower yield of egg mass. Considering the need of laying hens, it is possible to save protein in production by adding essential amino acids and enzymes which improve food efficiency. Such an approach can save up to 1-2% of protein. The needs are based on calculations of maximum values for quality egg production.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada http

Citiraj ovu publikaciju:

Zglavnik, Tihomir
Optimalni protein u hranidbi konzumnih nesilica // "VETERINARSKI DANI 2013" / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb, 2013. str. 93-99 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Zglavnik, T. (2013) Optimalni protein u hranidbi konzumnih nesilica. U: Harapin, I. (ur.)"VETERINARSKI DANI 2013".
@article{article, author = {Zglavnik, Tihomir}, editor = {Harapin, I.}, year = {2013}, pages = {93-99}, keywords = {protein, koko\v{s}, jaje, nesivost}, title = {Optimalni protein u hranidbi konzumnih nesilica}, keyword = {protein, koko\v{s}, jaje, nesivost}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zglavnik, Tihomir}, editor = {Harapin, I.}, year = {2013}, pages = {93-99}, keywords = {protein, laying hens, egg, egg production}, title = {Optimal protein in feeding laying hens}, keyword = {protein, laying hens, egg, egg production}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font