Pregled bibliografske jedinice broj: 783300
Kvaliteta soka od šipka Punica granatum L. proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu
Kvaliteta soka od šipka Punica granatum L. proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu // Zbornik sažetaka 9. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Šimunović, Višnja ; Strikić, Frane (ur.).
Split, 2014. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 783300 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta soka od šipka Punica granatum L. proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu
(The quality of pomegranate juice (Punica granatum L.) produced on family farm)
Autori
Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Dobričević, Nadica ; Gadže, Jelena ; Padovan, Antonija ; Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 9. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
/ Šimunović, Višnja ; Strikić, Frane - Split, 2014
Skup
9. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 06.03.-08.03
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
sok od šipka; vitamin C; pasterizacija; fenoli
(pomegranate juice; vitamin C; pasteurization; phenols)
Sažetak
U Hrvatskoj ima malo komercijalnih nasada šipka, i to uglavnom u dolini rijeke Neretve i na dubrovačkom primorju. Čitavo naše obalno područje je pogodno za uzgoj šipka, no nažalost do danas šipak nije zauzeo značajnije mjesto u proizvodnji već ga nalazimo kao pojedinačna stabla na okućnicama. Šipak se može koristiti kao stolno voće, tj. u svježem stanju, ali i kao važna voćna sirovina za prehrambenu industriju. Cilj ovog rada bio je istražiti parametre kvalitete svježe ocijeđenog soka od šipka sorte Sladun te utjecaj skladištenja na promjene parametara kvalitete analiziranog soka. Dobiveni sok je podijeljen u tri skupine uzoraka: sok od šipka bez dodataka, sok kojem je dodana limunska kiselina i sok kojem je dodana limunska kiselina i konzumni šećer. Svježe ocijeđeni sok od šipka imao je 17, 3 % suhe tvari, 16, 4 oBrix topljive suhe tvari, 4, 1 pH vrijednost, 0, 4 % ukupnih kiselina, 17, 7 mg/100g vitamina C, te 207, 9 mg GAE/100g svježe tvari ukupnih fenola. Pripremljeni uzorci termički su obrađeni postupkom pasterizacije. Termičkom obradom soka od šipka postupkom pasterizacije došlo je do degradacije sadržaja vitamina C i ukupnih fenola u uzorcima. Obzirom da se pasterizacijom značajno uništavaju antioksidacijski spojevi u soku od šipka u industrijskoj proizvodnji sokova trebale bi se razvijati i primjenjivati druge tehnologije s učinkom smanjene degradacije antioksidacijskih spojeva. Obzirom na degradaciju kvalitete tijekom skladištenja soka od šipka potrebno je primjeniti načine skladištenja sa kontroliranim uvjetima.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Jelena Gadže
(autor)
Ante Galić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)