Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 783300

Kvaliteta soka od šipka Punica granatum L. proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu


Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana; Dobričević, Nadica; Gadže, Jelena; Padovan, Antonija; Galić, Ante; Pliestić, Stjepan
Kvaliteta soka od šipka Punica granatum L. proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu // Zbornik sažetaka 9. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Šimunović, Višnja ; Strikić, Frane (ur.).
Split, 2014. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 783300 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta soka od šipka Punica granatum L. proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu
(The quality of pomegranate juice (Punica granatum L.) produced on family farm)

Autori
Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Dobričević, Nadica ; Gadže, Jelena ; Padovan, Antonija ; Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 9. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Šimunović, Višnja ; Strikić, Frane - Split, 2014

Skup
9. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 06.03.-08.03

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
sok od šipka; vitamin C; pasterizacija; fenoli
(pomegranate juice; vitamin C; pasteurization; phenols)

Sažetak
U Hrvatskoj ima malo komercijalnih nasada šipka, i to uglavnom u dolini rijeke Neretve i na dubrovačkom primorju. Čitavo naše obalno područje je pogodno za uzgoj šipka, no nažalost do danas šipak nije zauzeo značajnije mjesto u proizvodnji već ga nalazimo kao pojedinačna stabla na okućnicama. Šipak se može koristiti kao stolno voće, tj. u svježem stanju, ali i kao važna voćna sirovina za prehrambenu industriju. Cilj ovog rada bio je istražiti parametre kvalitete svježe ocijeđenog soka od šipka sorte Sladun te utjecaj skladištenja na promjene parametara kvalitete analiziranog soka. Dobiveni sok je podijeljen u tri skupine uzoraka: sok od šipka bez dodataka, sok kojem je dodana limunska kiselina i sok kojem je dodana limunska kiselina i konzumni šećer. Svježe ocijeđeni sok od šipka imao je 17, 3 % suhe tvari, 16, 4 oBrix topljive suhe tvari, 4, 1 pH vrijednost, 0, 4 % ukupnih kiselina, 17, 7 mg/100g vitamina C, te 207, 9 mg GAE/100g svježe tvari ukupnih fenola. Pripremljeni uzorci termički su obrađeni postupkom pasterizacije. Termičkom obradom soka od šipka postupkom pasterizacije došlo je do degradacije sadržaja vitamina C i ukupnih fenola u uzorcima. Obzirom da se pasterizacijom značajno uništavaju antioksidacijski spojevi u soku od šipka u industrijskoj proizvodnji sokova trebale bi se razvijati i primjenjivati druge tehnologije s učinkom smanjene degradacije antioksidacijskih spojeva. Obzirom na degradaciju kvalitete tijekom skladištenja soka od šipka potrebno je primjeniti načine skladištenja sa kontroliranim uvjetima.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana; Dobričević, Nadica; Gadže, Jelena; Padovan, Antonija; Galić, Ante; Pliestić, Stjepan
Kvaliteta soka od šipka Punica granatum L. proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu // Zbornik sažetaka 9. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Šimunović, Višnja ; Strikić, Frane (ur.).
Split, 2014. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Voća, S., Šic Žlabur, J., Dobričević, N., Gadže, J., Padovan, A., Galić, A. & Pliestić, S. (2014) Kvaliteta soka od šipka Punica granatum L. proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu. U: Šimunović, V. & Strikić, F. (ur.)Zbornik sažetaka 9. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Gad\v{z}e, Jelena and Padovan, Antonija and Gali\'{c}, Ante and Pliesti\'{c}, Stjepan}, year = {2014}, pages = {86}, keywords = {sok od \v{s}ipka, vitamin C, pasterizacija, fenoli}, title = {Kvaliteta soka od \v{s}ipka Punica granatum L. proizvedenog na obiteljskom gospodarstvu}, keyword = {sok od \v{s}ipka, vitamin C, pasterizacija, fenoli}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Gad\v{z}e, Jelena and Padovan, Antonija and Gali\'{c}, Ante and Pliesti\'{c}, Stjepan}, year = {2014}, pages = {86}, keywords = {pomegranate juice, vitamin C, pasteurization, phenols}, title = {The quality of pomegranate juice (Punica granatum L.) produced on family farm}, keyword = {pomegranate juice, vitamin C, pasteurization, phenols}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font