Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 783270

Učinkovitost različitih predtretmana na proces sušenja šljive


Šic Žlabur, Jana; Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Pliestić, Stjepan; Galić, Ante
Učinkovitost različitih predtretmana na proces sušenja šljive // Zbornik sažetaka 9. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Šimunović, Višnja ; Strikić, Frane (ur.).
Split, 2014. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 783270 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinkovitost različitih predtretmana na proces sušenja šljive
(The effectiveness of various pretreatments on plums drying)

Autori
Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 9. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Šimunović, Višnja ; Strikić, Frane - Split, 2014

Skup
9. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 06.03.-08.03

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
vruća voda; lužina; vremenski period sušenja; šljiva
(hot water; base; drying period; plum)

Sažetak
Šljiva je bogat izvor esencijalnih nutrijenata, vitamina i minerala. Preradom šljiva procesom sušenja omogućuje se njihov plasman na tržištu tijekom cijele godine, a sušene šljive lako se pakiraju i transportiraju. Također, suhe šljive nutritivno su izrazito kvalitetna sirovina u prehrani ljudi sa značajnim sadržajem prehrambenih vlakana, ali i bioaktivnih spojeva sa snažnom antioksidacijskom aktivnosti. Zbog svojih prednosti i široke primjene suhe šljive postižu visoku tržišnu cijenu te predstavljaju vrlo perspektivan prehrambeni proizvod slijedom čega je potrebno povećati proizvodnju suhih šljiva kao i razvijati nove tehnologijske procese sušenja šljive s naglaskom na očuvanje vrijednih nutritivnih komponenti sirovine. Plodovi šljiva karakteristični su po voštanom sloju kojim je prekrivena vanjska pokožica ploda. Sloj voska na plodu šljive glavna je barijera koja sprječava gubitak vode, te ga je stoga prije procesa sušenja potrebno ukloniti . Glavni izazov u procesu sušenja šljive je smanjenje vremenskog perioda procesa što se između ostalog učinkovito postiže različitim predtretmanima plodova šljiva s glavnim ciljem uklanjanja voštanog sloja. Sušenje plodova šljiva sorti 'Stanley' i 'Čačanska ljepotica' provedeno je u laboratorijskoj sušnici do postizanja konačnog sadržaja vode suhog ploda od 35%. Plodovima šljiva odstranjena je koštica izbijanjem te su podvrgnuti predtretmanima. Tretiranjem plodova šljiva prije sušenja svrha je smanjiti temperaturu zraka za sušenje i povećati kvalitetu osušenog proizvoda. U istraživanju su korištena dva tipa predtremana: 1) uranjanje plodova u vruću vodu (100°C) u vremenskom periodu od 20 sekundi ; 2) uranjanje plodova u 1%-nu otopinu natrijeve lužine zagrijanu na 60°C u vremenskom periodu od 60 sekundi. Plodovi tretirani navedenim predtretmanima podvrgnuti su procesu konvekcijskog sušenja u laboratorijskoj sušnici pri početnoj temperaturi od 40°C kroz određeni vremenski period te u kasnijoj fazi uz povećanje temperature na 60°C do postizanja sadržaja vode od 35%. Osnovni cilj istraživanja bio je usporediti učinkovistost pojedinih predtremana u procesu sušenja s ciljem smanjenja vremenskog perioda procesa sušenja. Naime, način predtretmana nije utjecao na smanjenje vremenskog perioda sušenja. Slijedom navedenog važno je naglasiti s obzirom na rezultat istraživanja preporuča se upotreba predtretmana koji izbjegavaju upotrebu kemijskih sredstava poput lužina. Otopina lužine vrlo je učinkovita u uklanjanju voštanog sloja no obzirom na zdravstvenu ispravnost proizvoda namijenjenog prehrani naglašava se potreba zamijene kemijskih sredstava u svrhu zaštite okoliša i ljudskog zdravlja. Obzirom da način predtremana nije značajno utjecao na vrijeme procesa sušenja, važno je istaknuti da se kao učinkoviti predtreman u procesu sušenja šljiva može koristiti vruća voda.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Šic Žlabur, Jana; Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Pliestić, Stjepan; Galić, Ante
Učinkovitost različitih predtretmana na proces sušenja šljive // Zbornik sažetaka 9. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Šimunović, Višnja ; Strikić, Frane (ur.).
Split, 2014. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šic Žlabur, J., Voća, S., Dobričević, N., Pliestić, S. & Galić, A. (2014) Učinkovitost različitih predtretmana na proces sušenja šljive. U: Šimunović, V. & Strikić, F. (ur.)Zbornik sažetaka 9. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {\v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante}, year = {2014}, pages = {80}, keywords = {vru\'{c}a voda, lu\v{z}ina, vremenski period su\v{s}enja, \v{s}ljiva}, title = {U\v{c}inkovitost razli\v{c}itih predtretmana na proces su\v{s}enja \v{s}ljive}, keyword = {vru\'{c}a voda, lu\v{z}ina, vremenski period su\v{s}enja, \v{s}ljiva}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante}, year = {2014}, pages = {80}, keywords = {hot water, base, drying period, plum}, title = {The effectiveness of various pretreatments on plums drying}, keyword = {hot water, base, drying period, plum}, publisherplace = {Split, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font