Pregled bibliografske jedinice broj: 783270
Učinkovitost različitih predtretmana na proces sušenja šljive
Učinkovitost različitih predtretmana na proces sušenja šljive // Zbornik sažetaka 9. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Šimunović, Višnja ; Strikić, Frane (ur.).
Split, 2014. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 783270 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinkovitost različitih predtretmana na proces sušenja šljive
(The effectiveness of various pretreatments on plums drying)
Autori
Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 9. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
/ Šimunović, Višnja ; Strikić, Frane - Split, 2014
Skup
9. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 06.03.-08.03
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
vruća voda; lužina; vremenski period sušenja; šljiva
(hot water; base; drying period; plum)
Sažetak
Šljiva je bogat izvor esencijalnih nutrijenata, vitamina i minerala. Preradom šljiva procesom sušenja omogućuje se njihov plasman na tržištu tijekom cijele godine, a sušene šljive lako se pakiraju i transportiraju. Također, suhe šljive nutritivno su izrazito kvalitetna sirovina u prehrani ljudi sa značajnim sadržajem prehrambenih vlakana, ali i bioaktivnih spojeva sa snažnom antioksidacijskom aktivnosti. Zbog svojih prednosti i široke primjene suhe šljive postižu visoku tržišnu cijenu te predstavljaju vrlo perspektivan prehrambeni proizvod slijedom čega je potrebno povećati proizvodnju suhih šljiva kao i razvijati nove tehnologijske procese sušenja šljive s naglaskom na očuvanje vrijednih nutritivnih komponenti sirovine. Plodovi šljiva karakteristični su po voštanom sloju kojim je prekrivena vanjska pokožica ploda. Sloj voska na plodu šljive glavna je barijera koja sprječava gubitak vode, te ga je stoga prije procesa sušenja potrebno ukloniti . Glavni izazov u procesu sušenja šljive je smanjenje vremenskog perioda procesa što se između ostalog učinkovito postiže različitim predtretmanima plodova šljiva s glavnim ciljem uklanjanja voštanog sloja. Sušenje plodova šljiva sorti 'Stanley' i 'Čačanska ljepotica' provedeno je u laboratorijskoj sušnici do postizanja konačnog sadržaja vode suhog ploda od 35%. Plodovima šljiva odstranjena je koštica izbijanjem te su podvrgnuti predtretmanima. Tretiranjem plodova šljiva prije sušenja svrha je smanjiti temperaturu zraka za sušenje i povećati kvalitetu osušenog proizvoda. U istraživanju su korištena dva tipa predtremana: 1) uranjanje plodova u vruću vodu (100°C) u vremenskom periodu od 20 sekundi ; 2) uranjanje plodova u 1%-nu otopinu natrijeve lužine zagrijanu na 60°C u vremenskom periodu od 60 sekundi. Plodovi tretirani navedenim predtretmanima podvrgnuti su procesu konvekcijskog sušenja u laboratorijskoj sušnici pri početnoj temperaturi od 40°C kroz određeni vremenski period te u kasnijoj fazi uz povećanje temperature na 60°C do postizanja sadržaja vode od 35%. Osnovni cilj istraživanja bio je usporediti učinkovistost pojedinih predtremana u procesu sušenja s ciljem smanjenja vremenskog perioda procesa sušenja. Naime, način predtretmana nije utjecao na smanjenje vremenskog perioda sušenja. Slijedom navedenog važno je naglasiti s obzirom na rezultat istraživanja preporuča se upotreba predtretmana koji izbjegavaju upotrebu kemijskih sredstava poput lužina. Otopina lužine vrlo je učinkovita u uklanjanju voštanog sloja no obzirom na zdravstvenu ispravnost proizvoda namijenjenog prehrani naglašava se potreba zamijene kemijskih sredstava u svrhu zaštite okoliša i ljudskog zdravlja. Obzirom da način predtremana nije značajno utjecao na vrijeme procesa sušenja, važno je istaknuti da se kao učinkoviti predtreman u procesu sušenja šljiva može koristiti vruća voda.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Ante Galić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)