Pregled bibliografske jedinice broj: 783219
Određivanje koncentracije ohratoksina A u hrvatskim vinima organske i konvencionalne proizvodnje
Određivanje koncentracije ohratoksina A u hrvatskim vinima organske i konvencionalne proizvodnje, 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko - biokemijski, Zagreb
CROSBI ID: 783219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje koncentracije ohratoksina A u hrvatskim vinima organske i konvencionalne proizvodnje
(DETERMINATIONOF OCHRATOXIN A IN ORGANICALLY AND CONVENTIONALLY PRODUCED CROATIAN WINES)
Autori
Sekulić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko - biokemijski
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2015
Stranica
50
Mentor
Žuntar, Irena
Neposredni voditelj
Krivohlavek, Adela
Ključne riječi
Ohratoksin A; organsko vino; konvencionalno vino; HPLC; SPE
(Ochratoxin A; organic wines; conventional wines; HPLC; SPE)
Sažetak
Ohratoksin A je produkt sekundarnog metabolizma gljivica koje pripadaju rodovima Aspergillus i Penicillium. Ako se unosi u organizam u koncentracijama većim od dozvoljenih kroz određeno vrijeme može doći do toksičnih učinaka. Glavni učinak je nefrotoksičnost, a može doći i do neurotoksičnih, imunotoksičnih, teratogenih i karcinogenih učinaka. Udio ohratoksina A u vinima organske i konvencionalne proizvodnje određivan je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) sa fluorescencijskim detektorom. Prije analize na HPLC uređaju uzorci vina pročišćeni su ekstrakcijom na čvrstoj fazi (SPE), upotrebom imunoafinitetnih kolona sa monoklonskim antitijelima specifičnim za OTA. Rezultati analize pokazuju da sva vina proizvedena na području Sjeverne Dalmacije, Istre i kontinentalne Hrvatske odgovaraju propisima Europske unije. Najveća pronađena koncentracija deset je puta manja od dopuštene. Organski proizvedena vina sadrže niže koncentracije ohratoksina A od nekih vina konvencionalne proizvodnje. Prema našim saznanjima provedeno istraživanje koncentracije ohratoksina A u vinima organske i konvencionalne proizvodnje s različitih područja Hrvatske je prvo ovakve prirode, te daje jasan podatak o izvrsnoj kvaliteti organskih i konvencionalnih vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"