Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 783219

Određivanje koncentracije ohratoksina A u hrvatskim vinima organske i konvencionalne proizvodnje


Sekulić, Ana
Određivanje koncentracije ohratoksina A u hrvatskim vinima organske i konvencionalne proizvodnje, 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko - biokemijski, Zagreb


CROSBI ID: 783219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje koncentracije ohratoksina A u hrvatskim vinima organske i konvencionalne proizvodnje
(DETERMINATIONOF OCHRATOXIN A IN ORGANICALLY AND CONVENTIONALLY PRODUCED CROATIAN WINES)

Autori
Sekulić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko - biokemijski

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2015

Stranica
50

Mentor
Žuntar, Irena

Neposredni voditelj
Krivohlavek, Adela

Ključne riječi
Ohratoksin A; organsko vino; konvencionalno vino; HPLC; SPE
(Ochratoxin A; organic wines; conventional wines; HPLC; SPE)

Sažetak
Ohratoksin A je produkt sekundarnog metabolizma gljivica koje pripadaju rodovima Aspergillus i Penicillium. Ako se unosi u organizam u koncentracijama većim od dozvoljenih kroz određeno vrijeme može doći do toksičnih učinaka. Glavni učinak je nefrotoksičnost, a može doći i do neurotoksičnih, imunotoksičnih, teratogenih i karcinogenih učinaka. Udio ohratoksina A u vinima organske i konvencionalne proizvodnje određivan je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) sa fluorescencijskim detektorom. Prije analize na HPLC uređaju uzorci vina pročišćeni su ekstrakcijom na čvrstoj fazi (SPE), upotrebom imunoafinitetnih kolona sa monoklonskim antitijelima specifičnim za OTA. Rezultati analize pokazuju da sva vina proizvedena na području Sjeverne Dalmacije, Istre i kontinentalne Hrvatske odgovaraju propisima Europske unije. Najveća pronađena koncentracija deset je puta manja od dopuštene. Organski proizvedena vina sadrže niže koncentracije ohratoksina A od nekih vina konvencionalne proizvodnje. Prema našim saznanjima provedeno istraživanje koncentracije ohratoksina A u vinima organske i konvencionalne proizvodnje s različitih područja Hrvatske je prvo ovakve prirode, te daje jasan podatak o izvrsnoj kvaliteti organskih i konvencionalnih vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Profili:

Avatar Url Adela Krivohlavek (mentor)

Avatar Url Irena Žuntar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sekulić, Ana
Određivanje koncentracije ohratoksina A u hrvatskim vinima organske i konvencionalne proizvodnje, 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko - biokemijski, Zagreb
Sekulić, A. (2015) 'Određivanje koncentracije ohratoksina A u hrvatskim vinima organske i konvencionalne proizvodnje', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko - biokemijski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sekuli\'{c}, Ana}, year = {2015}, pages = {50}, keywords = {Ohratoksin A, organsko vino, konvencionalno vino, HPLC, SPE}, title = {Odre\djivanje koncentracije ohratoksina A u hrvatskim vinima organske i konvencionalne proizvodnje}, keyword = {Ohratoksin A, organsko vino, konvencionalno vino, HPLC, SPE}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sekuli\'{c}, Ana}, year = {2015}, pages = {50}, keywords = {Ochratoxin A, organic wines, conventional wines, HPLC, SPE}, title = {DETERMINATIONOF OCHRATOXIN A IN ORGANICALLY AND CONVENTIONALLY PRODUCED CROATIAN WINES}, keyword = {Ochratoxin A, organic wines, conventional wines, HPLC, SPE}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font