Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 782802

Količina vitamin C u dva stadija zrelosti ploda paprike


Dobričević, Nadica; Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana; Benko, Božidar; Pliestić, Stjepan; Galić, Ante
Količina vitamin C u dva stadija zrelosti ploda paprike // Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb, 2012. str. 396-399 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 782802 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina vitamin C u dva stadija zrelosti ploda paprike
(Amount of vitamin C in two maturity stages of pepper fruit)

Autori
Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Benko, Božidar ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb, 2012, 396-399

Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Capsicum annuum L.; kultivari paprike; tržna zrelost; fiziološka zrelost; askorbinska kiselina
(Capsicum annuum L.; sweet pepper cultivars; consumption maturity; psyhological maturity; ascorbic acid)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi količinu vitamina C u dva stadija zrelosti paprike. Određen je udio suhe tvari te količina vitamina C u svježoj i suhoj tvari. Udio suhe tvari u plodovima testiranih kultivara u stadiju tržne zrelosti ploda bio je u rasponu od 5, 85 % do 7, 26 %, dok je u stadiju fiziološke zrelosti bio u rasponu od 8, 50 % do 8, 91 %. Količina vitamina C je kod različitih kultivara u stadiju tržne zrelosti varirala od 71, 82 do 139, 44 mg/100g svježeg ploda. Zabilježen je značajan porast količine vitamina C pri prijelazu iz tržne u fiziološku zrelost u kojoj je ona kod različitih kultivara bila u rasponu od 152, 91 do 221, 83 mg/100 g svježeg ploda. Pri prijelazu iz tržne u fiziološku zrelost dolazi do povećanja udjela suhe tvari te povećanja količine vitamina C.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Dobričević, Nadica; Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana; Benko, Božidar; Pliestić, Stjepan; Galić, Ante
Količina vitamin C u dva stadija zrelosti ploda paprike // Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb, 2012. str. 396-399 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Dobričević, N., Voća, S., Šic Žlabur, J., Benko, B., Pliestić, S. & Galić, A. (2012) Količina vitamin C u dva stadija zrelosti ploda paprike. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Benko, Bo\v{z}idar and Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2012}, pages = {396-399}, keywords = {Capsicum annuum L., kultivari paprike, tr\v{z}na zrelost, fiziolo\v{s}ka zrelost, askorbinska kiselina}, title = {Koli\v{c}ina vitamin C u dva stadija zrelosti ploda paprike}, keyword = {Capsicum annuum L., kultivari paprike, tr\v{z}na zrelost, fiziolo\v{s}ka zrelost, askorbinska kiselina}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Benko, Bo\v{z}idar and Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2012}, pages = {396-399}, keywords = {Capsicum annuum L., sweet pepper cultivars, consumption maturity, psyhological maturity, ascorbic acid}, title = {Amount of vitamin C in two maturity stages of pepper fruit}, keyword = {Capsicum annuum L., sweet pepper cultivars, consumption maturity, psyhological maturity, ascorbic acid}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font