Pregled bibliografske jedinice broj: 782802
Količina vitamin C u dva stadija zrelosti ploda paprike
Količina vitamin C u dva stadija zrelosti ploda paprike // Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb, 2012. str. 396-399 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 782802 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina vitamin C u dva stadija zrelosti ploda paprike
(Amount of vitamin C in two maturity stages of pepper fruit)
Autori
Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Benko, Božidar ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb, 2012, 396-399
Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2012. - 17.02.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Capsicum annuum L.; kultivari paprike; tržna zrelost; fiziološka zrelost; askorbinska kiselina
(Capsicum annuum L.; sweet pepper cultivars; consumption maturity; psyhological maturity; ascorbic acid)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi količinu vitamina C u dva stadija zrelosti paprike. Određen je udio suhe tvari te količina vitamina C u svježoj i suhoj tvari. Udio suhe tvari u plodovima testiranih kultivara u stadiju tržne zrelosti ploda bio je u rasponu od 5, 85 % do 7, 26 %, dok je u stadiju fiziološke zrelosti bio u rasponu od 8, 50 % do 8, 91 %. Količina vitamina C je kod različitih kultivara u stadiju tržne zrelosti varirala od 71, 82 do 139, 44 mg/100g svježeg ploda. Zabilježen je značajan porast količine vitamina C pri prijelazu iz tržne u fiziološku zrelost u kojoj je ona kod različitih kultivara bila u rasponu od 152, 91 do 221, 83 mg/100 g svježeg ploda. Pri prijelazu iz tržne u fiziološku zrelost dolazi do povećanja udjela suhe tvari te povećanja količine vitamina C.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Stjepan Pliestić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Ante Galić
(autor)
Božidar Benko
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)