Pregled bibliografske jedinice broj: 782463
Šipak (Punica granatum L.), žižula (Ziziphus jujuba Mill.), badem (Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb), planika (Arbutus unedo L.) i obični koprivić (Celtis australis L.) u Istri
Šipak (Punica granatum L.), žižula (Ziziphus jujuba Mill.), badem (Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb), planika (Arbutus unedo L.) i obični koprivić (Celtis australis L.) u Istri. Koper: Univerza na Primorskem ; Univerzitetna založba Annales, 2015 (monografija)
CROSBI ID: 782463 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Šipak (Punica granatum L.), žižula (Ziziphus jujuba Mill.), badem (Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb), planika (Arbutus unedo L.) i obični koprivić (Celtis australis L.) u Istri
(Pomegranate(Punica granatum L.), jujube (Ziziphus jujuba Mill.), almond (Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb), strawberry tree (Arbutus unedo L.) and common hackberry (Celtis australis L.) in Istria)
Autori
Baldini M. ; Ban D. ; Bandelj D. ; Baruca Arbeiter A. ; Bučar-Miklavčić M. ; Butinar B. ; Cigić B. ; Ferenac M. ; Godena S. ; Gunde- Cimerman N. ; Hladnik M. ; Krapac, M ; Lukić M. ; Miklavčić Višnjevec A. ; Nečemer M. ; Ota A. ; Pikel V. ; Poklar Ulrih N. ; Prgomet Ž. ; Skrt M. ; Smole Možina S. ; Ulrih V. ; Valenčić V. ; Zgrablić B.
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, ostalo
Izdavač
Univerza na Primorskem ; Univerzitetna založba Annales
Grad
Koper
Godina
2015
Stranica
139
ISBN
978-961-6964-42-5
Ključne riječi
šipak; žižula; prehrambene vrijednosti; genetika; morfologija
(pomegranate; jujube; nutritional value; genetics; morphology)
Sažetak
U okviru projekta Rast Istre zadali smo si cilj, otkriti gdje u prirodi (pogranično područje Istre) rastu stabla/grmovi žižula i šipka. Pratili smo vegetaciju pojedinih stabala šipka i žižula u 2014. godini na različitim lokacijama koje su navedene u monografiji. Pojedina su stabla morfološki opisana (listovi, cvjetovi, plodovi) te genetski analizirana. Za šipak je utvrđena velika raznolikost – bioraznolikost. Genetske su analize pokazale da na području Istre uspijevaju genotipovi šipka koji do sada još nisu bili opisani. U slučaju žižule nešto je drugačije i pronađena su samo tri genotipa. Plodovima i listovima šipka, žižule, badema, planike i koprivića određivali smo prehrambenu vrijednost i sadržaj fenolnih spojeva. Vodene i etanolne ekstrakte testirali smo i s obzirom na njihovo antioksidacijsko, antibakterijsko i protugljivično djelovanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
Dean Ban
(autor)
Željko Prgomet
(autor)
Marino Baldini
(autor)
Marin Krapac
(autor)
Sara Godena
(autor)