Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 782184

Mogućnosti prerade dunje


Cipek, Martina
Mogućnosti prerade dunje, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 782184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti prerade dunje
(Possibilities of quince processing)

Autori
Cipek, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2013

Stranica
17

Mentor
Dobričević, Nadica

Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana

Ključne riječi
dunja; rakija; džem; žele; dunjin sir
(quince; brandy; jam; jelly; quince cheese)

Sažetak
Dunja je voćna vrsta poznata od davnina. Osjetljiva je na bakteriozna oboljenja pa se zbog toga vrlo rijetko uzgaja. Tolerantna je prema suši te ne podnosi visoke razine vapna u tlu. Dunja je po broju sorata najsiromašnija voćna vrsta, od nekoliko stotina sorata danas se uzgaja samo desetak. U Hrvatskoj ima tek nekoliko proizvođača koji se bave preradom dunje. Plod dunje bogat je vitaminima i mineralima. Osim izvanredno hranjive vrijednosti ploda dunje, također značajnu ulogu ima i u medicini te manji dio u kozmetici. U ljekovite svrhe upotrebljava se cijeli dio biljke dunje : plodovi, listovi i sjeme. Značajniju ulogu ima u proizvodnji prerađevina kao što su džemovi, marmelade, kompoti, želei, sir od dunje, likeri te rakije. Najviše je raširena proizvodnja rakije od dunje. Cilj ovog završnog rada bio je opisati mogućnosti prerade dunje u različite prehrambene proizvode, a time i što više popularizirati proizvode na bazi dunje zbog njenog vrlo aromatičnog okusa, ali i visoke nutritivne vrijednosti.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)

Avatar Url Nadica Dobričević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cipek, Martina
Mogućnosti prerade dunje, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Cipek, M. (2013) 'Mogućnosti prerade dunje', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cipek, Martina}, year = {2013}, pages = {17}, keywords = {dunja, rakija, d\v{z}em, \v{z}ele, dunjin sir}, title = {Mogu\'{c}nosti prerade dunje}, keyword = {dunja, rakija, d\v{z}em, \v{z}ele, dunjin sir}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cipek, Martina}, year = {2013}, pages = {17}, keywords = {quince, brandy, jam, jelly, quince cheese}, title = {Possibilities of quince processing}, keyword = {quince, brandy, jam, jelly, quince cheese}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font