Pregled bibliografske jedinice broj: 782184
Mogućnosti prerade dunje
Mogućnosti prerade dunje, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 782184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti prerade dunje
(Possibilities of quince processing)
Autori
Cipek, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2013
Stranica
17
Mentor
Dobričević, Nadica
Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
dunja; rakija; džem; žele; dunjin sir
(quince; brandy; jam; jelly; quince cheese)
Sažetak
Dunja je voćna vrsta poznata od davnina. Osjetljiva je na bakteriozna oboljenja pa se zbog toga vrlo rijetko uzgaja. Tolerantna je prema suši te ne podnosi visoke razine vapna u tlu. Dunja je po broju sorata najsiromašnija voćna vrsta, od nekoliko stotina sorata danas se uzgaja samo desetak. U Hrvatskoj ima tek nekoliko proizvođača koji se bave preradom dunje. Plod dunje bogat je vitaminima i mineralima. Osim izvanredno hranjive vrijednosti ploda dunje, također značajnu ulogu ima i u medicini te manji dio u kozmetici. U ljekovite svrhe upotrebljava se cijeli dio biljke dunje : plodovi, listovi i sjeme. Značajniju ulogu ima u proizvodnji prerađevina kao što su džemovi, marmelade, kompoti, želei, sir od dunje, likeri te rakije. Najviše je raširena proizvodnja rakije od dunje. Cilj ovog završnog rada bio je opisati mogućnosti prerade dunje u različite prehrambene proizvode, a time i što više popularizirati proizvode na bazi dunje zbog njenog vrlo aromatičnog okusa, ali i visoke nutritivne vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski