Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 782165

Konzerviranje ploda maline zamrzavanjem


Janković, Mišel
Konzerviranje ploda maline zamrzavanjem, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 782165 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Konzerviranje ploda maline zamrzavanjem
(Preservation of raspberry fruit by freezing technology)

Autori
Janković, Mišel

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2015

Stranica
18

Mentor
Voća, Sandra

Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana

Ključne riječi
malina; mogućnosti prerade; tehnologija prerade; konzerviranje niskim temperaturama
(raspberry; possibilities of processing; processing technology; preservation by low temperatures)

Sažetak
Malina je biljna vrsta čije su zdravstvene i prehrambene vrijednosti poznavali i Stari Grci. Latinski naziv „idaeus“ potječe od imena planine Ida na otoku Kreti, gdje raste kao samonikla biljka. Malina je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae) čiji izdanci narastu i do 250 cm, a najčešće raste u obliku grma. Životni vijek maline je 8 do 14 godina, a pojedine biljke dožive i do 20 godina. Plod maline je iznimno povoljnog nutritivnog sadržaja, te se iz navedenog razloga koristi u ljudskoj prehrani kao svježe voće ili u različitim vrstama prerađevina: sirup, džem, liker, vino, kompot i dr. Zbog značajne količine vitamina C i sadržaja antioksidansa važna je i u farmaceutskoj industriji. Iako je malina vrlo rentabilna kultura i način uzgoja jednostavan, u Republici Hrvatskoj nema značajnijih površina na kojima se uzgaja. Najveći svjetski proizvođači su Ruska federacija, Srbija, Čile, SAD i Poljska, dok je posljednjih godina zabilježen značajni porast novo posađenih površina u Bosni i Hercegovini. Cilj ovog rada je prikazati glavne metode prerade ploda europske maline (Rubus idaeus L.) različitim tehnologijama, konkretno konzerviranje primjenom niskih temperatura.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Janković, Mišel
Konzerviranje ploda maline zamrzavanjem, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Janković, M. (2015) 'Konzerviranje ploda maline zamrzavanjem', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jankovi\'{c}, Mi\v{s}el}, year = {2015}, pages = {18}, keywords = {malina, mogu\'{c}nosti prerade, tehnologija prerade, konzerviranje niskim temperaturama}, title = {Konzerviranje ploda maline zamrzavanjem}, keyword = {malina, mogu\'{c}nosti prerade, tehnologija prerade, konzerviranje niskim temperaturama}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jankovi\'{c}, Mi\v{s}el}, year = {2015}, pages = {18}, keywords = {raspberry, possibilities of processing, processing technology, preservation by low temperatures}, title = {Preservation of raspberry fruit by freezing technology}, keyword = {raspberry, possibilities of processing, processing technology, preservation by low temperatures}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font