Pregled bibliografske jedinice broj: 782165
Konzerviranje ploda maline zamrzavanjem
Konzerviranje ploda maline zamrzavanjem, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 782165 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konzerviranje ploda maline zamrzavanjem
(Preservation of raspberry fruit by freezing technology)
Autori
Janković, Mišel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2015
Stranica
18
Mentor
Voća, Sandra
Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
malina; mogućnosti prerade; tehnologija prerade; konzerviranje niskim temperaturama
(raspberry; possibilities of processing; processing technology; preservation by low temperatures)
Sažetak
Malina je biljna vrsta čije su zdravstvene i prehrambene vrijednosti poznavali i Stari Grci. Latinski naziv „idaeus“ potječe od imena planine Ida na otoku Kreti, gdje raste kao samonikla biljka. Malina je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae) čiji izdanci narastu i do 250 cm, a najčešće raste u obliku grma. Životni vijek maline je 8 do 14 godina, a pojedine biljke dožive i do 20 godina. Plod maline je iznimno povoljnog nutritivnog sadržaja, te se iz navedenog razloga koristi u ljudskoj prehrani kao svježe voće ili u različitim vrstama prerađevina: sirup, džem, liker, vino, kompot i dr. Zbog značajne količine vitamina C i sadržaja antioksidansa važna je i u farmaceutskoj industriji. Iako je malina vrlo rentabilna kultura i način uzgoja jednostavan, u Republici Hrvatskoj nema značajnijih površina na kojima se uzgaja. Najveći svjetski proizvođači su Ruska federacija, Srbija, Čile, SAD i Poljska, dok je posljednjih godina zabilježen značajni porast novo posađenih površina u Bosni i Hercegovini. Cilj ovog rada je prikazati glavne metode prerade ploda europske maline (Rubus idaeus L.) različitim tehnologijama, konkretno konzerviranje primjenom niskih temperatura.
Izvorni jezik
Hrvatski